• Početna>
  • Vesti>

Simić: Glas za Srpsku listu znači nastavak odlučne i složne borbe za nacionalne interese

Srpska lista, kao najjača srpska stranka na Kosovu, u kampanju za vanredne parlamentarne izbore, koja danas zvanično započinje, kreće uz jasan cilj – da osvoji svih 10 mesta u kosovskom parlamentu koja su predviđena za srpsku zajednicu.

Potpredsednik Srpske liste i prvi na listi te stranke na predstojećim izborima Igor Simić u intervjuu za Kosovo Onlajn poručuje da su jedinstvo i država Srbija ključni faktori opstanka Srba na Kosovu. Simić ističe da je Srpska lista uspela da pomogne srpskom stanovništvu na Kosovu tokom prethodnog turbulentnog perioda zbog pandemije.

Koliko je za Srbe na Kosovu, tokom krize sa koronavirusom, bila značajna svakodnevna pomoć na terenu, pomoć države Srbije i medicinskog osoblja?

Činjenica je da smo se tokom prethodne godine susreli sa vanrednom situacijom zbog koronavirusa, ali je, ipak, i u takvom metežu koji je nastao Srpska lista kao politički bedem i krovna institucija srpskog naroda uspela da odgovori na izazove i pruži podršku narodu. Naši volonteri su tokom marta i aprila obilazili sve sugrađane kojima je bila potrebna pomoć i pružili im podršku u nabavci lekova i ostalih potrebnih sredstava. Bili smo podrška i potpora zahvaljujući pomoći naše države i Kancelarije za KiM našim zdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima, ali isto tako i privredi. Ono na šta smo posebno ponosni je što smo zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uspeli da omogućimo da se naši građani vakcinišu i da na taj način zaustavimo širenje koronavirusa na ovim prostorima.

Koliko je važno jedinstvo Srba pred ove izbore na Kosovu?

Glas Srpskoj listi je podrška za borbu u institucijama, kako za svakog pojedinca tako i za kolektivne interese srpskog naroda. Isto tako, da uz pomoć naše države pre svega nastavimo sa ulaganjem i da uz različite infrastrukturne projekte omogućimo dalje unapređenje uslova na prostorima Kosova i Metohije, kako u sredinama u kojima Srbi predstavljaju većinu, tako i u sredinama u kojima danas, nažalost, žive u manjini. Tu pre svega mislimo na podršku privrednim aktivnostima. Kada pričam o tome moram da naglasim pomoć koju Kancelarija za KiM pruža građanima južno od Ibra, kroz pomoć u nabavci semenog materijala ali i nabavci poljoprivrednih mašina koje su potrebne u svakodnevnom radu.

Kakva su očekivanja nakon izbora, ima li među albanskim strankama onih koje žele istinski da sarađuju sa Srpskom listom ili će sve biti kao dosadašnja obećanja, mrtvo slovo na papiru?

Albanski predstavnici ne poštuju dogovore ni na mnogo većem nivou nego što je koalicioni sporazum. Mi ne možemo i ne želimo da biramo Albance unutar institucija, ono što smo do sada naučili je da vodimo računa pre bilo kakvog dogovora, jer je činjenica da Albanci nisu spremni da ispoštuju svoj potpis ni dogovore čak i na mnogo većem nivou nego što je dogovor po pitanju koalicione saradnje. Ono što ostaje kao temelj koji nikada nećemo napustiti je zaštita interesa našeg naroda bez obzira ko bude predstavljao Albance unutar parlamenta.

Koliko su opasni potezi poput nedavne posete Aljbina Kurtija i Vjose Osmani Severnoj Mitrovici?

To je bila pre provokacija nego poseta, koja je za svrhu imala ubiranje jeftinih političkih poena. U trenutku kada se čitav svet bori sa pandemijom, kada se naša država bori za vakcinisanje svih građana bez obzira na nacionalnost ili bilo koju drugu pripadnost, neko u Prištini želi da svoju političku nesposobnost prikrije jeftinim političkim trikovima. Tako i nenajavljeni dolazak Kurtija i Osmanijeve, uz prisustvo do zuba naoružanih ljudi koji su imali ambleme OVK, nije ništa drugo do provokacija koja je imala dalekosežne posledice. Još jednom koristim priliku da zahvalim svim građanima Severne Mitrovice koji nisu naseli na ovu provokaciju i što nisu dozvolili da neko zaradi političke poene ugrožavajući mir.

U Prištini zameraju Srpskoj listi zbog saradnje sa Beogradom, da li bi Srbi bez pomoći države Srbije mogli da se izbore sa svim pritiscima i problemima na Kosovu?

Saradnja sa Beogradom i predsednikom Aleksandrom Vučićem nije tajna, kao i saradnja sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, koja je izuzetna, što daje vidljive rezultate na terenu. Ono što drugi pokušavaju da predstave kao našu slabost to je naša snaga, a to je jedinstvo koje je stvoreno kroz saradnju sa državnim organima Republike Srbije. Podsetiću građane da je više od 40.000 različitih primanja svakog meseca usmereno iz Beograda ka Srbima na Kosovu i Metohiji i to znači život za naše građane. Zato i u narednom periodu ćemo posebno isticati i ponositi se činjenicom da mi imamo najbliže moguće odnose i da ćemo se uvek konsultovati sa našim državnim vrhom kada budemo donosili odluke o svom političkom delovanju.

Koja je Vaša poruka glasačima pred predstojeće izbore 14. februara?

Prošlo je vreme kada se sloboda i postojanje Srba branilo na ulicama sela i gradova u kojima Srbi danas žive. Sada je vreme da svoju borbu nastavimo kroz institucionalno delovanje. To zahteva da budemo jedinstveni i složni, da imamo predstavnike kojima će nacionalni interes biti ispred bilo kog drugog partijskog ili ličnog. Zato još jednom pozivam sve građane da kao i do sada budu jedinstveni i složni, ali i odlučni, da dajući glas kandidatima Srpske liste znaju da će u Prištini imati svoje predstavnike koji će danonoćno raditi kako bi zaštitili njihove interese. Svestan sam da nećemo moći da rešimo sve probleme koji stoje pred nama, ali ćemo se boriti da te probleme rešimo zajednički kako bi omogućili opstanak i ostanak Srba na ovim prostorima.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još