• Početna>
  • Vesti>

Pomoć Kfora Kosovskoj policiji u borbi protiv Kovida-19

Italijanski karabinjeri iz Multinacionalne specijalizovane jedinice (MSU) KFOR-a donirali su Kosovskoj policiji 22 generatora ozona za dezinfekciju kancelarija i vozila od virusa, bakterija i drugih patogena.

Opremu koja će olakšati aktuelne napore institucija na Kosovu u borbi protiv pandemije Kovida-19, finansiralo je italijansko Ministarstvo odbrane. 

Od izbijanja pandemije Kovida-19, NATO saveznice i zemlje partneri podržavaju napore institucija na Kosovu u borbi protiv pandemije kroz donacije lične zaštitne opreme, kao i pružanjem tehničke podrške, pri čemu Kfor ima ulogu posrednika, navodi se u saopštenju.

Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj i komandant MSU Puka u sastavu Kfora, pukovnik Enio Simone, prisustvovali su svečanosti uručenja opreme u sedištu Kosovske policije u Prištini.

Iz Kfora podsećaju da je proteklih meseci italijanska vojska, na zahtev kosovskih institucija, obezbedila tim koji se sastojao od devet vojnika iz Sedmog puka hemijsko-atomsko-biološko-hemijske odbrane “Cremona”, koji je izvršio dezinfekciju više od 50 javnih objekata širom Kosova u 34 različite opštine.

Iz Misije NATO na Kosovu ističu da sposobnost Kfora da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja nije ugrožena zbog Kovida-19, te da oko 3.500 vojnika iz 26 država redovno sprovodi svoje operacije uz primenu snažnih mera predostrožnosti za ograničavanje širenja virusa i minimiziranje rizika za svoje propadnike i za zajednice kojima služe, u skladu sa smernicama Svetske zdravstvene organizacije.

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još