• Početna>
  • Vesti>

Zeri: Drugo čitanje nacrta zakona o tranziciji KBS će kasniti

Iako su tri zakona koji omogućavaju tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u vojsku usvojena u prvom čitanju 18. oktobra, ne očekuje se da će Kosovo dobiti vojsku tokom ove godine zbog kašnjenja za odobravanje ovih nacrta zakona, piše današnji Zeri.

Članovi skupštinskog Odbora za zakonodavstvo rekli su da procedure za reviziju nacrta zakona od strane odbora, kao i javne rasprave o njima mogu potrajati i do dva meseca, pa su skeptični da će ove godine biti podneseni parlamentu.

Sami Kurteši, član odbora iz Samoopredeljenja, ne veruje da se nacrti zakona o transformaciji KBS-a mogu dostaviti odboru za drugo razmatranje u novembru. Dodao je da je proces drugog čitanja još daleko.

S druge strane, predsedavajući Odbora za nadgledanje KBS-a Haki Šalja je ubeđen da će sve procedure za usvajanje ovih zakona završiti u ovoj godini.

“Nakon prvog čitanja, nacrt zakona automatski se vraća Komisiji za unutrašnje poslove. Javne rasprave će biti održane, nacrti zakona će biti razmatrani od strane stalnih odbora, i onda će ponovo doći u našu komisiju. Važno je zaključiti ceo proces transformacije u 2018. godini”, rekao je Šalja.

Politički analitičar Ramuš Tahiri rekao je za Zeri da KBS naredne godine neće postati vojska.

“To je dugotrajan proces i kosovska strana je predviđala da će trajati oko 10 godina kako bi se izbegle tenzije. Oni su to pokrenuli sada zbog simbolike, ali su takođe rekli da će transformacija trajati najmanje 10 godina “, rekao je Tahiri.

 

Izvor: RTV Puls / Zeri

Comments

Pročitaj još