Saracin: Voleo bih da se roba brže kreće

Foto: Kim

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, je na pres brifingu sa novinarima iz regiona rekao i “da bi volelo da se kamioni sa robom brže kreću preko prelaza Merdare”.

On je, između ostalog, pohvalio napredak koji je napravljen pristankom Srbije da se Kosovo u CEFTA predstavlja samostalno, a ne preko UNMIK-a kao do sada, te pozitivno ocenio ukidanje zabrane na uvoz robe srpskog porekla, na Kosovo.

Na pitanje novinara Radija Kim da li se može smatrati napretkom ako kamioni sa robom iz Srbije u kilometarskim kolonama čekaju po nekoliko dana ulazak na Kosovo, dok se prehrambeni proizvodi sa Kosova podležu višenedeljnim fitosanitarnim proverama u Srbiji, Saracin je rekao da bi svakako voleo da se kamioni sa robom brže kreću.

“Ručno kontrolisanje robe iz bezbednosnih razloga prilikom ulaska na Kosovo nije nelegalno, takođe nije nelegalna ni fitosanitarna kontrola u Srbiji. Međutim, slike koje dolaze sa Merdara su problematične, i voleli bi da vidimo da se kamioni sa robom kreću što brže,” odgovorio je visoki nemački predstavnik.

On je dodao da pri tom Nemačka razume zabrinutost kosovske vlade za bezbednost, naročito nakon napada u Banjskoj.

Na pres brifingu sa Manuelom Saracinom, koji je održan putem video linka, učestvovalo je desetak novinara iz zemalja Zapadnog Balkana.

Comments

Pročitaj još