• Početna>
  • Vesti>

Aivo Orav započeo mandat na mestu ambasadora EU na Kosovu

Foto: EU na Kosovu

Ambasador Aivo Orav, estonski diplomata sa preko 30 godina iskustva u diplomatiji, preuzeo je danas dužnost šefa Kancelarije EU na Kosovu, odnosno specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu, navodi se u saopštenju ove Misije.

Orav, koji je prethodno bio stalni predstavnik Estonije pri EU i šef delegacija EU u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, nasledio je češkog diplomatu ambasadora Tomaša Sunioga.

„Sa velikim zadovoljstvom i dubokim osećajem odgovornosti preuzimam funkciju šefa Kancelarije EU/Specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosovu, važnog partnera EU na Zapadnom Balkanu. Obećavam da ću raditi rame uz rame sa lokalnim i međunarodnim partnerima EU na Kosovu kako bismo unapredili naše diplomatske i političke odnose, konsolidovali poziciju EU kao najvećeg investitora, trgovinskog partnera i donatora Kosova i podržali put Kosova u EU i reforme vezane za EU“, rekao je ambasador Orav.

Imajući u vidu izazovnu geopolitičku situaciju, ambasador Orav se obavezao na koordinaciju prisustva EU na terenu, uključujući Euleks, u promovisanju stabilnog, mirnog, demokratskog i multietničkog Kosova.

„Tokom mog mandata, moja vizija je da Kosovo odlučno napreduje na svom putu ka EU, što će doneti opipljive koristi za svoj narod“, rekao je ambasador Orav.

On je dodao da značajna finansijska i tehnička pomoć EU može da podrži Kosovo u sprovođenju vitalnih reformi koje će poboljšati kvalitet života za sve, posebno u oblastima vladavine prava, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, ljudskih prava, ekonomije, javne uprave, zatim funkcionisanju demokratskih institucija, energetici, životnoj sredini i zakonodavstvu. Ambasador Orav je izrazio spremnost da doprinese novoj dinamici u odnosima EU i Kosova, što može omogućiti nastavak finansijske pomoći EU Kosovu.

„Kosovo će takođe imati koristi od Plana rasta za Zapadni Balkan, koji će partnere EU na Zapadnom Balkanu približiti jedinstvenom tržištu EU, podstaći ekonomski rast i ubrzati socijalno-ekonomsku konvergenciju. Vidim da je Kosovo prepoznalo ponuđene mogućnosti i preuzelo veliki deo odgovornosti u pripremi Reformske agende, koju treba blagovremeno sprovesti“, rekao je ambasador Orav.

Ističući da EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana, ambasador Orav je zaključio:

„Dolazeći iz Estonije, zemlje čije je pristupanje Evropskoj uniji uspešna priča, posvećen sam da se posebno potrudim da podržim Kosovo da i ono takođe postane uspešna priča EU.”

Comments

Pročitaj još