Od ponoći nove cene putarina u Srbiji

Foto: Tanjug

Od ponoći nove cene putarina u Srbiji. Uvećane su za oko 10 odsto, pa će vozači putarinu od Beograda do Šida sada plaćati 500 dinara, umesto dosadašnjih 450, od Obrenovca do Preljine 560, a od Beograda do Subotice 800 dinara. Najveći iznos plaća se od Beograda do Dimitrovgrada 1.670 dinara.

Popuste će i dalje ostvarivati korisnici elektronske naplate od šest odsto kao i kamioni sa motorima “euro 6” od 10 odsto.

Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Srbije Goran Vesić najavio je da će Vlada do kraja godine osnovati preduzeće za naplatu putarine, jer će se od sledeće putarina naplaćivati na brzim saobraćajnicama.

“Mi trenutno nemamo dovoljan broj kilometara brzih saobraćajnica, ali do kraja godine će biti završen put Šabac–Loznica, to je 54 kilometra, pa 2026. će biti završeno 47 kilometara Fruškogorskog koridora, do sredine sledećeg godine Dunavski koridor, to je skoro 69 kilometara, to su sve brze saobraćajnice na kojima će se vršiti naplata”, rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, cena putarine na tim saobraćajnicama neće biti kao na auto-putevima.

Takođe, kaže, uvodi se naplata za kamione preko 7,5 tona na pojedinim magistralnim putevima, kako bi ih zaštitili od prekomernog opterećenja.

Comments

Pročitaj još