Završene Vidovdanske svečanosti u Velikom Ropotovu

Foto: RTV Puls

Vidovdanske svečanosti koje su tradicionalno organizuju već 24 godine, zatvorene su sinoć u Velikom Ropotovu u Kosovskom pomoravlju.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Igor Popović rekao je na svečanosti povodom zatvaranja manifestacije da Kosovsko Pomoravlje baštini veliku i časnu tradiciju, kao mesto gde se rodio knez Lazar Hrebeljanović.

Podsetio je na dan Kosovskog boja kada se srpska vojska sa svetim Knezom Lazarom na čelu hrabro suprotstavila osmanlijskim okupatorima.

„Vi ste naslednici tih srpskih boraca. Stanovnici Kosovskog Pomoravlja su ljudi koji se nikad nisu iseljavali sa ovih prostora, koji su čuvali svoju zemlju i svoje porodice, koji su čuvali svoja imanja i časno obrađivali svoju zemlju. Ovaj kraj je bogat prirodom, vodom, zemljištem, ovde su uvek bili dobri i pošteni ljudi“, rekao je Popović.

Popović je obećao dalju pomoć Kancelarije za KiM Kosovskom Pomoravlju, a posebno u oblasti prosvete, zdravstva i lokalne samouprave, da bi Srbi opstali u svom zavičaju.

Vidovdanske svečanosti koje se tradicionalno održavaju po 24. put u Velikom Ropotovu počele su 19. juna, a završene na Vidovdan, uz finansijsku podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju i ocenjene su kao veoma uspešne uz rekordan broj publike.

Comments

Pročitaj još