• Početna>
  • Vesti>

Svečanom akademijom obeležen Dan Univerziteta u Prištini

Foto: Radio Mitrovica sever

Svečanom akademijom u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka obeležen je Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Prisutne je najpre pozdravio rektor Univerziteta prof. dr Nebojša Arsić koji je rekao da je datum obeležavanja dana univerziteta pomeren, jer je bio očekivan dolazak patrijarha Porfirija.

“Pre 10 dana smo se susreli i razgovarali o detaljima proslave Dana univerziteta, i on me je zamolio da obeležavanje pomerimo dan ranije, jer crkveni velikodostojnici imaju velike obaveze na sam Vidovdan. Nažalost, zbog političkih dešavanja patrijarh Porfirije nije sa nama, ali nam je dao blagoslov i poželeo sve najbolje” rekao je Arsić i istakao da prisustvo Srpske pravoslavne crkve ima veliki značaj za sam Univerzitet i srpski narod.

Arsić je ocenio da je Univerzitet u Prištini intenzivirao saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao i da su dogovoreni detalji, kako će se ta saradnja dalje odvijati i nastaviti.

“Prva stvar je da ćemo imati zajednički projekat na digitalizaciji kulturnog nasleđa Srpske pravoslavne crkve. Svi znamo koliko naša crkva postoji i kakva bogatstva postoje u njenim trezorima. Smatramo da je to jedan vid zaštite, da to kulturnog nasleđe i promovisanje predstavimo u digitalnom obliku” rekao je Arsić.

U toku je i procedura pripajanja Univerzitetu visoke akademije za svetsko slikarstvo Srpske pravoslavne crkve u Beogradu, rekao je Arsić i dodao da se o pravnim okvirima tek treba razgovarati.

Rektor Arsić je podvukao da informacije o premeštanju Univerziteta nisu tačne.

“Nikakvih informacija, bilo zvaničnih ili nezvaničnih o tome nema. Sve je naprotiv. Sve državne institucije, Vlada Srbije, resorna ministarstva, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, čvrsto stoje iza toga da Univerzitet treba da bude ovde, ovde mu je mesto, ovde je ponikao i ovde će i ostati. Ovde treba da školuje decu koja svoju budućnost grade” rekao je Arsić.

Pomoćnik ministra prosvete Srbije Aleksandar Jović preneo je pozdrave ministarke Slavice Đukić Dejanović i kazao da je Univerzitet u Prištini kroz brojne izazove, uspeo da sačuva kontinuitet i unapređuje svoj nastavni program.

“Ovaj Univerzitet, bez obzira na sve, i danas živi i danas radi. Univerzitet i njegovi studenti niže uspehe, ne samo na nacionalnom već i međunarodnom nivou. Kada pogledate broj međunarodnih projekata koje ovaj univerzitet ima, u odnosu na druge univerzitete koji rade u pogodnijoj situaciji, vidite kvalitet u obrazovanju. I zato ovaj Univerzitet zaslužuje pohlave i zahvalnost, što to i dalje čini i radi ovde na Kosovu i Metohiji” rekao je Jović.

Vidovdanska povelja, za nesebičan doprinos razvoju, jačanju i radu Univerziteta u Prištini i afirmaciji akademske zajednice na Kosovu i Metohiji, ove godine dodeljena je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koju je u njeno ime primio vladika raško-prizrenski Teodosije.

Vladika Teodosije istakao je da je Srpska pravoslavna crkva veoma počastvovana priznanjem kao i da priznanje pripada svima – Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sveštenstvu i monaštvu, kao i vernom narodu.

“Crkva naša i Univerzitet, jesu jedno srce i jedna duša. Sve što živimo, sve što prolazimo, to zajedno činimo. Ovo priznanje, koje je uručeno SPC i u ime njegove svetosti patrijarha i svoje lično ima, u ime svog sveštenstva i monaštva, kao i vernog naroda, primamo, ne samo kao priznanje, već kao i obavezu i odgovornost da budemo ono što smo uvek bili i ono što smo sada, i ako Bog da, da budemo u budućnosti” poručio je vladika Teodosije.

Za izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja, vaspitanja, nauke, kulture i drugih delovanja, dodeljene su Vidovdanske plakete, koje je uručio rektor Arsić.

Vidovdanske plakete uručene su pomoćniku ministara prosvete Aleksandru Joviću, predsedniku Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivanu Zaporožcu, Studentskom centru Priština – Kosovska Mitorvica, Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac je gostima poželeo dobrodošlicu i poručio da je Kosovska Mitrovica grad otvorenog srca.

“Nadam se da ćemo u skorije vreme imati mnogo više prilika da pokažemo koliko srce ima ovaj grad i koliko vredi. Izuzetna je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde i što sam jedan od nagrađenih. Želim da izrazim zahvalnost Univerzitetu i rektoru, zato što na svakom koraku i svuda možemo da primetimo koliko univerzitet raste, koliko napreduje i koliko ulaže u nauku. Izuzetno mi je drago kada čujem da nikada ranije nije bila oblja saradnja između lokalne samouprave i Univerziteta” naveo je Zaporožac.

Na današnjoj svečanosti, za naučne, stručne i pedagoške rezultate kao i za posebne zasluge u afirmaciji univerziteta, profesorima univerziteta dodeljena su Vidovdanska priznanja.

Priznanja su dobili profesori Branko Mihailović, Vladimir Boronijašević, Ranko Simonović, Petar Rajčević, Aleksandar Žorić, Ester Milentijević, Tanja Vujović, Tatjana Novaković i Zvezdan Arsić.

Prof. dr Tatjana Novaković se u ime nagrađenih profesora obratila prisutnima i poručila da je nagrada za profesore izuzetno priznanje i privilegija.

“Zajedno činimo tim, koji je svoje profesionalne kapacitete i vreme, stavio u službu napretka i jačanja našeg Univerziteta” rekla je Novaković.

Diplome i novčane nagrade dodeljene su najistaknutijim studentima među kojima su Suzana Đurić, Luka Matvijenko, Anastasija Bojanić, Anđela Popović, Milana Manojlović, Slavko Timotijević, Petar Tomašević, Stefan Bošković i Anđela Vasić.

U muzičkom programu učestvovali su prof. dr Vladimir Koh na violini, uz muzičku pratnju klavira Radoja Jovanovića. Program su upotpunili i operski pevači Jasmina Trumbetaš Petrović i Saša Božidarević.

Marija Knežević dr umetnosti govorila je “Besedu” Vladimira Jevtovića.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i pomoćnici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić i Miloš Terzić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić, rektorka Državnog Univerziteta u Novom Pazaru Zana Dolićanin, prorektorka Univerziteta u Banjaluci prof. dr Kristina Pantelić Pavić, prof. dr Brankica Popović, kao i predstavnici OEBS-a i predstavnici Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Svečanosti su prisustvovali i načelnici okruga, poslanici u Skupštini Srbije, predstavnici lokalnih samouprava na Kosovu i Metohiji kao i ostalih ustanova i privrednih subjekata. Skup su upotpunili i profesori, dekani i studenti.

U 19 časova biće upriličena godišnja izložba radova studenata likovnog odseka u Galeriji Fakulteta umetnosti.

Comments

Pročitaj još