• Početna>
  • Vesti>

Ustavni sud odbacio zahtev o proceni ustavnosti odluke Centralne Banke Kosova o dinaru

Foto: B92

Ustavni Sud u Prištini odbacio je danas zahtev o oceni ustavnosti i zakonitosti člana 35, uredbe Centralne banke Kosova, o zabrani prometa dinara na Kosovu.

Kako je saopšteno, sud je jednoglasno utvrdio da se zahtev proglasi neprihvatljivim, jer nisu iscrpljena pravna sredstva propisana zakonom čime se odbija zahtev za uvođenje privremene mere, odnosno obustavu sprovođenja navedene Uredbe Centralne banke u Prištini.

“Centralna banka je jedini monetarni organ koji može da odluči o dozvoljenim apoenima valute evra za promet”, navedeno je u saopštenju suda.

Advokat Vasilije Arsić je 20. februara, Ustavnom sudu u Prištini predao zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 35, uredbe Centralne banke Kosova, o zabrani prometa dinara na Kosovu. On je tada napomenuo da je od Ustavnog suda zatražena privremena mera, dok ne bude doneta odluka o oceni ustavnosti uredbe, da se dozvoli upotreba dinara kao platežnog sredstva na Kosovu.

Svoju odluku da Arsićev zahtev ne prihvate, pravdaju time da on nije iscrpeo pravna sredstva. Drugim rečima – nije se obratio nižim sudskim instancama, pre nego da se obrati Ustavnom sudu.

Ustavni sud: Zahtev neprihvatljiv, nisu iscrpljena pravna sredstva

„Ustavni sud Republike Kosovo je odlučio u vezi sa zahtevom u slučaju KI42/24, sa podnosiocem zahteva Vasilije Arsić, za ocenu ustavnosti Uredbe Centralne banke Republike Kosovo o gotovinskim operacijama od 1. februara 2024. godine, podnet Sudu na osnovu stava 7 člana 113 – jurisdikcija i ovlašćene strane Ustava Republike Kosovo. Sud je jednoglasno utvrdio da se zahtev proglasi neprihvatljivim i otuda i da odbije zahtev za uvođenje privremene mere, odnosno obustavu sprovođenja gore navedene Uredbe Centralne banke Republike Kosovo“, saopštili su danas iz Ustavnog suda.

Comments

Pročitaj još