Vučić razgovarao sa Lajčakom na Andrićevom vencu

tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je na Andrićevom vencu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom. Sa Lajčakom je razgovarao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U 18 časova u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu sastali su se Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčaka. Nakon tog sastanka, specijalni predstavnik EU razgovarao je i sa Petrom Petkovićem.

Prethodno se sa Lajčakom sastao ministar spoljnih poslova Marko Đurić. U saopštenju Ministarstva ističe se da je Đurić ukazao da Kurtijeva vlast kontinuirano napada proces dijaloga pod pokroviteljstvom EU i primenjuje mere represije koje vode ka stvaranju monoetničkog Kosmeta, čime se direktno podrivaju ciljevi međunarodne zajednice.

On je sagovorniku preneo da Beograd podržava Nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je izradila EU, i nastavlja da insistira na punoj primeni sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, kao i svega dosad dogovorenog uz evropsko posredovanje.

Ranije danas Miroslav Lajčak je saopštio da je, tokom posete Kosovu i Metohiji razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice o situaciji na terenu.

Lajčak se juče sastao u Prištini sa komandantom Kfora general-majorom Ozkanom Ulutašom sa kojim je, kako je saopštio Kfor, analizirao “vrlo blisku saradnju i redovnu koordinaciju između Kfora i EU na terenu” i razgovarao o nizu tema od zajedničkog interesa koje utiču na bezbedno i sigurno okruženje za sve zajednice na KiM.

Lajčak je razgovarao juče i sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem o konkretnim koracima u cilju ubrzavanja primene Briselskog sporazuma.

Comments

Pročitaj još