• Početna>
  • Vesti>

Likovnom kolonijom “Mladen Popović” počeo 29. “Mitrovački festival kulture”

Foto: Radio Mitrovica sever

Otvaranjem likovne kolonije “Mladen Popović”, danas je u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici počela 29. kulturna manifestacija “Mitrovački festival kulture”. Ujedno, otvorena je i izložba radova sa prethodnih kolonija.

Ove godine u koloniji učestvuju slikari Dragoslav Božović, Zvonko Pavličić, Blažo Ilić, Marko Ilić, Branka Lalić, Anđela Jovanović, Ivan Galjak, Sofija Micić, Nikola Ilić i Slobodan Boba Rakić.

Ispred Kulturnog centra “Dragica Žarković” ,slikare, pesnike i ostale umetnike okupljene ovim povodom u Kosovskoj Mitrovici, pozdravio je direktor Saša Vučić.

On je napomenuo da svi ovi umetnici, kroz svoj stvaralački niz, neguju kulturne vrednosti ovog grada i šireg prostora.

Istakao je da je u realizaciji programa KC “Dragica Žarković” velika uloga na Kancelariji za KiM i Privremeni organ Opštine Kosovska MItrovica koji pružaju svesrdnu podršku i pomoć.

“Svi mi zajedno, u ovim datim okolnostima, probaćemo da građanima priuštimo, bogat kulturno-umetnički sadržaj – počev od likovne kolonije “Mladen Popović” , kroz pesničke susrete “Aleksandra Ace Despotovića”, do koncerta koji će održati profesori i studenti Fakulteta umetnosti. Priredili smo i omaž nedavno preminulom slikaru Banetu Iliću, a festival će se završiti folklornim programom KUD-ova sa ovih prostora” najavio je Vučić i najavio kontinuirani program koji će građanima u narednom periodu obezbediti redovne kulturne sadržaje.

Manifestaciju je otvorila portparol Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Smiljana Despotović Vuletić.

U sredu, 19. juna sa početkom u 19.00 časova u porti Hrama Svetog Dimitrija održaće se pesnički susreti „Aleksandar Aca Despotović“, uz stihove Vidaka Maslovarića, Nataše Radosavljević, Nenada Radenkovića, Vidosave Arsenijević, Maja Danilovića, Novice Sovrlića, Nevene Milosavljević, Slobodana Milidragovića, Blagoja Ž. Popovića, dr Nenada Miloševića, Sare Jekić, Nemanje Božovića i Milana Mihajlovića.

Koncert Fakulteta umetnosti održaće se 20. juna sa početkom u 20.00 časova u sali Mitrovačkog dvora.

U galeriji Gradskog muzeja 21. juna sa početkom u 10.00 časova Omaž umetniku Branislavu Banetu Iliću.

Kako je predviđeno programom, 22. juna sa početkom u 17.00 časova, u maloj sali Mitrovačkog dvora, zatvaranje kolonije ,,Mladen Popović“, a u 19.00 časova, u velikoj sali Mitrovačkog dvora uz dodelu zahvalnica, priznanja i povelja, revijalni koncert kulturno – umetničkih društava. Učestvuju KUD ,,Kosovski božur“, KUD ,,Novo brdo“, KUD ,,Abrašević“, KUD ,,Kopaonik“, KUD ,,Mokra Gora“.

Comments

Pročitaj još