• Početna>
  • Vesti>

Kako je susret crnogorskog predsednika i kiparskog arhiepiskopa postao “Skandalozan napad na SPC”

Dnevni list „Informer“ objavio je tekst pod naslovom „Skadnalozan napad na SPC! Jakov Milatović podržao raskolničku „crnogorsku crkvu!“

U tekstu se navodi da je crnogorski predsednik Jakov Milatović tokom svoje zvanične posete Kipru razgovarao sa poglavarom Kiparske pravoslavne crkve arhiepiskopom Georgijem, da je tom prilikom istakao jačanje dijaloga i bolje razumevanje među narodima kao ključne preduslove za izgradnju trajnog mira, a da je za to vreme kiparski arhipepiskop poslao “zabrinjavajuće poruke” kojima, između ostalog, sugeriše kako su samostalnost i autokefalija nepriznate Crkve Crne Gore preduslov za bolju saradnju dve zemlje.

„Crkva Crne Gore još uvek nije autokefalna ali mislim da je naš suživot isti kao i među drugim pravoslavcima. Kada uz Božju pomoć postane autokefalna, tada će među nama da se razviju bolji i sadržajniji odnosi” – istakao je, između ostalog, episkop Georgije u izjavi koju je ovaj list preneo.

Do kraja teksta, čitalac nailazi samo na još jedan pasus u kome autor teksta primećuje da predsednik Crne Gore nije kako kaže “reagovao na krajnje problematične poruke kiparskog arhiepiskopa”.

Kabinet Jakova Milatovića se ubrzo oglasio i demantovao da je kanonski status crnogorske crkve uopšte bio tema razgovora.

Čak i da se na Kipru razgovaralo o ovoj temi, u tekstu ovog lista nema ničega što bi potvrdilo i potkrepilo ozbiljnu tvrdnju iznetu u naslovu, da je crnogorski predsednik dao podršku autokefalnosti crnogorske crkve ni da je napao SPC.

Cilj urednika koji u naslov stavljaju ovakve neistine nije samo podizanje pregleda i klikbejt, već i stvaranje krive slike o nečemu, iz neretko političkih razloga.

Neistiniti naslovi mogu da podržavaju određeni naratv ili političku agendu, što i te kako može dovesti do polarizacije društva, stvaranja tenzija između različitih grupa i smanjenja poverenja u medije i insitucije.

Profesionalno novinarstvo podrazumeva da budu kontaktirani svi akteri i da se priča sagleda iz više uglova. Ako i ima pitanja, nedoumice i sumnje, u obavezi je da ih iznese stranama koje su uključene u priču – u ovom slučaju su to kiparski arhiepiskop čiji stav imamo, ili predsedništvo Crne Gore, čiji stav je u trenutku pisanja teksta izostao.

Neprofesionalno je, nezahvalno i opasno iznositi sumnje i nametati kontekst bez imalo uloženog novinarskog napora.

Ovu vest komentariše novinar Ivan Mitić:

Comments

Pročitaj još