Bundestag za produženje mandata misije Kfora na Kosovu

Foto: Fejsbuk, NATO Kosovo Force - KFOR

Pored vladajuće „semaforske koalicije“ (SPD, Zeleni i Liberali), podršku predlogu nemačke vlade o produženju mandata misije Kfora na Kosovu su u prvom čitanju dale i opozicione demohrišćanske stranke, CDU i CSU.

„Potreban nam je Kfor sposoban da deluje kako bi smanjio tekući potencijal za sukobe i eskalaciju na severu Kosova i na granici sa Srbijom“, ocenio je predstavnik Demohrišćana u Bundestagu zadužen za odbrambenu politiku Florijan Han (CSU), prenosi Dojče vele (DW).

Dalje nemačko učešće u misiji EU Eufor Althea u Bosni i Hercegovini naišlo je na odobravanje čak i od poslaničke grupe Alternative za Nemačku (AfD).

O predlogu nemačke vlade za produženje oba mandata, trebalo bi da se glasa naredne sedmice.

Najduži angažman Bundesvera u inostranstvu

„Zapadni Balkan je naše direktno susedstvo. Održavanje mira u tom regionu je zato naša odgovornost“, naglasila je državna sekretarka za odbranu Zimtje Meler (SPD).

U predlogu vlade navodi se da je osnova za misiju Kfora „i dalje Rezolucija 1244 (1999) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“ i naglašava da su „i Kosovo i Srbija uvek jasno stavljali do znanja da žele da se nastavi prisustvo Kfora“.

Misija NATO na Kosovu, koja traje već 25 godina, najduži je angažman Bundesvera u inostranstvu. Maksimalan broj pripadnika nemačkih jedinica za brza dejstva ostaće i dalje 400. Međunarodne snage Kfora imaju za cilj da obezbede uspostavljanje mira i javnog reda na Kosovu. Nedavno su, međutim, ponovo porasle tenzije sa Srbijom.

Misija EU Eufor Althea, u kojoj Bundesver učestvuje sa do 50 vojnika, ima za cilj da obezbedi poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini 1995. godine. I ta zemlja se, ocenjuju u Berlinu, i dalje smatra mogućim izvorom sukoba.

Comments

Pročitaj još