• Početna>
  • Vesti>

NATO: KBS mogu biti raspoređene na severu Kosova, samo uz prethodnu saglasnost komandanta Kfora

Foto: Facebook (NATO Kosovo Force-Kfor)

Vojna alijansa Nato saopštila je da su pojačane trupe vojnika u sastavu Kfora na severu Kosova i duž prelaza sa Srbijom, što će, kako ističu, doprineti većem stepenu bezbednosti i efikasnijem reagovanju u slučaju podizanja tenzija. Ističu da KBS i Kosovska policija na severu mogu da preduzimaju akcije samo uz odobrenje Kfora.

Nato navodi da je u okviru Misije Kfor raspoređeno oko 1.000 novih vojnika.

,,Posle neprihvatljivih nasilnih događaja u maju i septembru 2023. godine, Nato je ojačao Misiju Kfora, raspoređujući do 1.000 dodatnih vojnika na Kosovu. Ovo pojačanje, najveće u našoj misiji u poslednjoj deceniji, dokazalo je da smo u stanju da se brzo i efikasno prilagodimo svakom značajnom bezbednosnom izazovu i da Kfor ima sredstva da nastavi da ispunjava svoj mandat UN-a, u bilo kom trenutku na nepristrasan način“, navodi se u saopštenju koje je objavio Teve1, prenosi Kosovo onlajn.

Zahvaljujući raspoređivanju dodatnih trupa, dodaju, pojačane su aktivnosti na severu Kosova i utrostručene patrole, uključujući prelaz sa Srbijom.

,,U slučaju eskalacije tenzija, spremni smo i opremljeni da preduzmemo sve neophodne radnje za nastavak ispunjavanja našeg mandata UN. Dodatno raspoređivanje omogućava Kforu da nastavi da efikasno ispunjava svoj mandat UN“, poručuju iz Natoa.

Kako se navodi, komandant Kfora je u redovnom kontaktu sa predstavnicima bezbednosnih institucija na Kosovu. Kako kažu, nastaviće da podržavaju razvoj KBS, podsećajući da je njihovo prisustvo na severu moguće samo uz prethodnu saglasnost Kfora.

,,KBS mogu biti raspoređeni na severu Kosova, samo uz prethodnu saglasnost komandanta Kfora. Pozdravljamo kontinuirano poštovanje ove obaveze. Kosovska policija, uključujući specijalizovane jedinice, može da deluje širom Kosova i nije joj potrebno odobrenje Kfora. Međutim, očekujemo blagovremene i sadržajne konsultacije za bilo koje akcije KBS ili Kosovske policije koje mogu uticati na bezbednost“, poručuju iz Natoa.

Comments

Pročitaj još