• Početna>
  • Vesti>

Krkobabić: Minibus za opštinu Orahovac rešava lokalni prevoz za 750 stanovnika

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić najavio je da će još 17 lokalnih samouprava dobiti sredstva da nabave minibuseve, kojima će se rešiti prevoz stanovnika i u najudaljenijim selima Srbije.

Krkobabić je prilikom potpisivanja ugovora sa lokalnim samoupravama rekao i da jedno vozilo odlazi na Kosovo i Metohiju, u Orahovac, čime će 750 stanovnika u njihova tri sela imati rešen prevoz, saopštilo je Ministarstvo za brugu o selu.

Kako se navodi u saopštenju, potpisivanjem Ugovora za dodelu bespovratnih sredstava, besplatan prevoz stiže u još 264 sela u 17 opština i gradova. Dodaje se da među dobitnicima bespovratnih sredstava, 14 jedinica lokalne samouprave nema organizovan gradski i prigradski prevoz, a dve se nalaze u pograničnom delu zemlje.

Predsednik privremenog organa Opštine Orahovac Aleksandar Micić, naglasio je značaj minibusa koji im uskoro stiže, jer kako kaže, to predstavlja veliko olakšanje i pomoć za žitelje sela ove opštine.

Predsednik Opštine Arilje Predrag Maslar, kazao je da će sredstvima za kupovinu minibusa koje su dobili rešiti se mnoga pitanja u selima ovog kraja.

,,Naša opština je razuđena, sela su udaljena, a u pojedinim naseljima je mali broj stanovnika, pa je veoma važno što ćemo sad moći da svima njima izađemo u susret i obezbedimo besplatan prevoz“, rekao je Maslar.

Sredstva koje je izdvojilo Ministarstvo za brigu o selu za ove namene je 119 miliona dinara, a jedinice lokalne samouprave su učestvovale sa 50,7 miliona dinara.

U saopštenju se dodaje da je predsednik Komisije za dodelu sredstava za nabavku minibuseva i dekan saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović najavio spremnost Saobraćajnog fakulteta da u narednom periodu radi na celovitom programu kako bi se na sistemski način u celosti rešilo pitanje mobilnosti stanovništva i dobara u ruralnim delovima Srbije.

Od početka sprovođenja programa, 2021. godine, rešen je prevoz sa žitelje sela u 78 jedinica lokalne samouprave.

Comments

Pročitaj još