• Početna>
  • Vesti>

Lokalni izbori u Srbiji; Vučević proglasio pobedu liste okupljene oko SNS-a u većini gradova

Odbornike Skupštine grada Beograda i lokalnu vlast u još 14 gradova, 51 opštini i 23 gradske opštine, danas su birali građani Srbije. Biračka mesta su zatvorena u 20 časova, a biračima koji su se zatekli u to vreme kraj glasačkih kutija bilo je omogućeno da glasaju.

Predsednik SNS-a Miloš Vučević rekao je u štabu SNS-a da je njihova lista okupljena oko SNS-a pobedila u svim gradovima i opštinama sem u Kanjiži, Bačkoj Topoli, Senti i Tutinu.

Vučević je rekao da je njihova lista, Aleksandar Vučić, Srbija sutra, osim u Bačkoj Topoli, Senti i Kanjiži, što je prirodno zbog strukture stanovništva, i opštini Tutin odnela pobedu u svim ostalim gradovima i opštinama.

“Sigurna pobeda ponavljam u svim opštinama, osim ove četiri opštine i što je prirodno, jer je tamo struktura stanovništva koja je uvek definisala nešto drugačiji politički raspored na lokalnom nivou. U svim ostalim gradovima i opštinama, od severa do juga, od Subotice do Niša i od Užica pa na istok Srbije“, kaže Vučević.

“Svuda gde su održani izbori, naša lista, Aleksandar Vučić, Srbija sutra, čista i ubedljiva pobjeda. Tako da, čestitam svim građanima na učešću na izborima, a najoštrije osuđujem sve one koji su danas vršili nasilje, koji su sprečavali druge građane da glasaju, koji su sprečavali normalne izborne aktivnosti koje su prisutne svuda u demokratskim državama”, rekao je Vučević na konferenciji za novinare u štabu SNS-a.

Vučević osudio napade na političke nesimpatizere

Vučević je najoštrije osudio i rekao da očekuje odgovornost onih koji su fizički napadali svoje političke nesimpatizere, oni koji su, kako kaže, fizički upadali u kol-centre, u kol-centre koji postoje svuda u svetu, i na zapadu i na istoku.

“Oni koji su razvaljivali prostorije, koji su povređivali osobe koje rade u kol-centru, proganjali, upadali, maltretirali, vređali, psovali, tukli novinare, napadali biračke odbore. Ja se nadam da će svi ti odgovarati pred licem pravde, ali to je pitanje za tužilaštvo i sud. Kao što bi to tražio i za bilo koga od nas da je to radio. Jer to ne možete da radite u demokratskim društvima, to nije dozvoljeno, to nije moguće”, rekao je Vučević.

Nedeljkov: CRTA podnela osam krivičnih prijava zbog izborne korupcije

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov izjavio je večeras da je ta organizacija podnela policiji osam krivičnih prijava zbog izborne korupcije i to zbog sumnje na kupovinu glasova na Novom Beogradu, Zvezdari, Paliluli, u Rakovici i Obrenovcu.

“To je veći broj prijava nego u decembru prošle godine kada je Crta podnela ukupno sedam prijava za tu vrstu izborne korupcije na teritoriji cele Srbije, od čega su se dve odnosile na Beograd”, rekao je Nedeljkov na konferenciji za medije.

On je rekao da će preliminarni izveštaj Crte o izbornom danu biti gotov sutra, ali da su tokom izbornog dana imali negativni trend porasta nepravilnosti unutar i izvan biračkih mesta.

“Najveći broj njih odnosio se na fotografisanje glasačkih listića i druge aktivnosti koje su se ticale ugrožavanja tajnosti glasanja, zatim paralelno vođenje evidencije o građanima koji su glasali. To se može dovesti u vezu sa strankama koje se želeli da vide koji su građani glasali, ali i dovesti u vezu sa pritiscima na glasače”, rekao je Nedeljkov.

Sem toga, kako je rekao, na pojedinim biračkim mestima primećen je nedostatak spreja za glasanje, kao i glasanje bez važeće lične karte. Takođe, Nedeljkov je rekao da su nepravilnosti bile veće u obodnim delovima Beograda, najviše u Lazarevcu.

“U narednim satima ćemo raditi na klasifikaciji tih nepravilnosti i donećemo ocenu da li su ove nepravilnosti uticale na rezultate glasanja. CRTI je prioritet da proceni u kojoj meri će rezultati izbora reflektovati slobodnu volju birača, a u kojoj su delo pritisaka na birače”, rekao je Nedeljkov.

Comments

Pročitaj još