• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM o eksproprijaciji: Srbi na severu KiM tri godine taoci Kurtija i njegove nasilničke politike

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kosovska Vlada donela je danas na elektronskoj sednici konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku, pravdajući je javnim interesom, a na osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

Tim povodom, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju je saopšteno da pred očima kompletne međunarodne zajednice, kosovski premijer Aljbin Kurti “nastavlja da sprovodi jednostrane i protivpravne odluke na direktnu štetu srpskog naroda i ponovo demonstrira da kada je potrebno naškoditi Srbima, ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz dijaloga”.

“S tim ciljem je danas doneta i nova odluka tzv. Vlade Kosova o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok, kao novi atak na privatnu imovinu Srba, dok istovremeno u severnom delu Kosovske Mitrovice Kurtijevi nelegalni i nelegitimni predstavnici prete otvaranjem mosta na Ibru kao novi vid provokacije i zastrašivanja Srba” stoji u saopštenju.

U daljem tekstu se navodi da iako su se protiv nelegalne eksproprijacije na severu Kosova jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice, uprkos činjenici da su takvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima, te da su čak i određene takozvane sudske instance iz Prištine presudile da je eksproprijacija urađena mimo važećih propisa, Kurti se u svom kako stoji “antisrspkom bunilu oglušuje o sve, samo da napakosti srpskom narodu”.

“Srbi na severu Kosova i Metohije pune tri godine taoci su Kurtija i njegove nasilničke i ratnohuškačke politike, a na meti su i objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posedi Srba, obrazovne ustanove poput Univerziteta čije radove je zatvorio, otimanje zgrada za socijano ugroženo stanovništvo, uzurpacija lečilišnog kompleksa „Rajska banja“, izbacivanje redakcije „Jedinstva“ na ulicu, dok njegove falange pucaju, hapse i prebijaju Srbe i vladaju srpskim opštinama sa 3,5 odsto albanskih glasova. To je Kurtijeva demokratija i vladavina prava, iza koje se krije ogoljeni teror” zaključuje se u saopštenju Kancelarije.

Comments

Pročitaj još