• Početna>
  • Vesti>

Podignuta optužnica protiv Džufke i Zagalija za „izazivanje razdora i netrpeljivosti“

Fejsbuk/Nikola Džufka

Kosovsko specijalno tužilaštvo juče je u Osnovnom sudu u Prištini podiglo optužnicu protiv dve osobe, za „izazivanje razdora i netrpeljivosti“. Kako KoSSev nezvanično saznaje, a što je u međuvremenu potvrdio i Balkan Insight, u pitanju su optužnice protiv Nikole Džufke, (odnosno – N.B.) i Ljejdija Zagalija.

U kratkom saopštenju, specijalno tužilaštvo je iznelo samo inicijale, i konkretno delo za koje se podiže optužnica. U pitanju su dve osobe – N.B. i L.Z. koje se terete za „izazivanje razdora i netrpeljivosti“.

BalkanInsight večeras je objavio da su u pitanju Nika Blažde, poznatiji kao Nikola Džufka, i Ljejdi Zagali, koji se terete za „izazivanje nacionalne, verske i etničke mržnje usled provale u napuštenu srpsku pravoslavnu crkvu u novembru prošle godine“

Manastir Visoki Dečani preneo je informaciju ovog medija na mreži X, uz svoja dopunska podsećanja na ranije izjave i informacije Raško Prizrenske Eparhije.

I dok BalkanInsight navodi da se radi o pravoslavnim sveštenicima, iz crkve još jednom naglašavaju da su u pitanju lica koja se lažno predstavljaju kao sveštenici, i koja su pri tom, navodno nosila i obeležja OVK, te pozirali i sa oružjem.

Podsetili su na podnošenje krivične prijave protiv Džufke i Zigalija nakon što su ona na Dan albanske zastave prošle godine nasilno ušla u crkvu SPC Sv. Arhangela Mihaila u selu Rakinica kod Podujeva, kada je Džufka preko mreža saopštio da je osnovao Albansku nacionalnu crkvu i da je promenio naziv crkve u „Fan Noli“.

Nakon što je Eparhija javno potvrdila dva dana kasnije novembra prošle godine da će protiv obojice podneti krivičnu prijavu zbog nasilne provale i zloupotrebe verskog objekta SPC u Rakinici, Džufka je poručio u decembru:

„Ne usuđujte se da priđete crkvi u Rakinici, jer vas čeka pakleni oganj“.

Kako je Eparhija potom u decembru nastavila da obaveštava javnost, kada su u prisustvu EULEX-a pokušali da podnesu krivičnu prijavu u dva navrata, Kosovska policija u Podujevu navodno je odbila da je primi. No, krivičnu prijavu su, ipak, u međuvremenu uspeli da podnesu.

Eparhija je teretila Džufku i Zigalija za krivično delo izazivanje razdora i netrpeljivosti iz člana 141 krivičnog zakonika Kosova. Krivičnom prijavom su obuhvaćene i druge osobe koje su prisustvovale događaju.

Prethodno je sam Džufka saopštio da su „obredu“ i crkvi u Rakinici kod Podujeva 28. novembra prisustvovali predstavnici Opštine, Konzervativne stranke, kao i predstavnici „različitih vera“.

Iz opštine Podujevo potom su saopštili da niko od njihovih predstavnika nije zvanično prisustvovao, ipak, napominjući da su građani koji su tamo bili predstavljali sebe.

Nikola Džufka, inače građanin Albanije iz Elbasana, prema navodima Eparhije raško prizrenske, ali i Pravoslavne crkve Albanije, zapravo nije svešteno lice, već se, kako obe crkve navode, lažno predstavlja kao sveštenik.

Pravoslavna crkva Albanije je još pretprošle godine u saopštenju navela da Džufku ne priznaje nijedna hrišćanska crkva ni u jednoj zemlji, optuživši ga ujedno za širenje dezinformacija, da omalovažava i ismeva pravoslavne sveštenike u Albaniji.

Nikola Džufka je bio u centru pažnje javnosti i pretprošle godine upravo zbog svojih izjava.

Tada je kazao da je navodno „izbačen“ iz Visokih Dečana „samo zato što je Albanac“.

Odmah se oglasio manastir, navodeći da je Džufka pokušao da snimi fotografije i video materijal u ovom manastiru, koji bi „iskoristio za svoj šovinistički program“, ali i da nije izbačen, već da su o njegovim aktivnostima obavestili KFOR.

Comments

Pročitaj još