• Početna>
  • Vesti>

Sunjog: Što pre ukinuti zabranu na uvoz srpske robe na Kosovo

Foto: Radio Mitrovica sever

Ambasador Evropske unije Tomaš Sunjog rekao je da je skoro 80 ​​odsto stranih direktnih investicija na Kosovu usmereno na nekretnine.

On je rekao da je implementacija održivog razvoja i investicija nešto što je neophodno, posebno zbog odliva mozgova.

„Veće plate nisu dovoljne, dok ljudi sa veštinama žele da rade u zemljama koje su razvijenije. Trebalo bi da se fokusirate na svoje veštine. Razvoj privatnog sektora i održivi ekonomski rast su preduslovi za napredak u drugim delovima društva. EU je najveći donator Kosova i stavila je na raspolaganje finansijsku pomoć Kosovu da postane konkurentnije, da bude privlačno za investicije i da ponudi više radnih mesta. Kosovo mora da vodi računa o svojim investitorima“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da blisko sarađuje sa svojim susedima.

„Kosovo i drugi partneri u regionu mogu imati velike koristi od razvojnog plana. Za Kosovo i Srbiju biće neki dodatni uslovi, kako bi se konstruktivno angažovali uz merljiv napredak i opipljive rezultate u normalizaciji odnosa. S tim u vezi, slobodno kretanje roba, usluga i radnika je u velikoj meri zastupljeno u razvojnom planu. Zato ohrabrujemo Kosovo da što pre ukine zabranu na srpske proizvode“, rekao je on.

Što se tiče investicione klime, on je rekao da je potrebna briga za investitore na Kosovu.

On je rekao da EU pomaže kroz IPA projekte i kroz program zajedničkog tržišta.

„Srećni smo što vidimo ratifikaciju programa zajedničkog tržišta od strane Skupštine, zajedno sa drugim međunarodnim sporazumima. Program pruža izvanredne mogućnosti za jačanje unutrašnjih tržišta vlade, podršku konkurentnosti i podršku preduzećima“, rekao je on.

Sunjog je naveo da će novi plan razvoja zapadnog Balkana približiti partnere, uključujući Kosovo, jedinstvenom ekonomskom tržištu.

On je rekao da su stubovi ovog plana ekonomska integracija, unapređenje ekonomskog tržišta kroz pravila i standarde EU, suštinske reforme za članstvo u EU.

(Tekst izvorno preveo KoSSev)

Comments

Pročitaj još