• Početna>
  • Vesti>

KFOR: Netačne tvrdnje da smo učestvovali u pregovorima o povlačenju Srba iz Banjske

Foto: KFOR

KFOR je danas negirao tvrdnje iz nedavnog izveštaja Međunarodne krizne grupe da je učestvovao u navodnim pregovorima o povlačenju grupe “srpskih boraca” nakon događaja u Banjskoj prošle godine.

“To nije tačno. KFOR ni u jednom trenutku nije bio uključen u navodne pregovore”, ističe se u saopštenju KFOR-a.

U saopštenju se demantuju navodi iz izveštaja Međunarodne krizne grupe, da su pripadnici KFOR-a nakon događaja u Banjskoj u septembru prošle godine pregovarali o “povlačenju grupe srpskih boraca u okolne šume, iz kojih su nestali”.

Navodi se i da je nakon događaja u Banskoj NATO rasporedio oko 1.000 dodatnih vojnika na Kosovu i da je KFOR blisko koordinisao sa Kosovskom policijom i EULEX-om, kako bi obnovio bezbednost u toj oblasti.

U nacrtu izveštaja Komisije za odbranu i bezbednost PS NATO koji je razmatran u Sofiji navodi da su zvaničnici KFOR-a pregovarali sa Milanom Radoičićem o povlačenju nakon događaja u Banjskoj.

Advokat Milana Radoičića Goran Petronijević odbacio je navode koji su se pojavili u medijima i navodnim izveštajima međunarodnih organizacija da su postojali pregovori ili dogovor na osnovu koga se njegov klijent zajedno sa saborcima povukao nakon događaja u selu Banjska. Kako Petronijević tvrdi, oni nisu pregovarali ni sa kim, pa ni sa KFOR-om.

Član delegacije Skupštine Srbije u PS NATO Goran Rakić za Kosovo onlajn kaže da taj izveštaj netačno prikazuje činjenice.

,,Preliminarni nacrt izveštaja izvestioca za Zapadni Balkan Parlamentarne skupštine NATO-a netačno prikazuje činjenice, želeći da dodatno moralno unizi srpski narod na severu Kosova”, rekao je Rakić.

Comments

Pročitaj još