• Početna>
  • Vesti>

Zubin Potok: Manifestacija Dani jorgovana sutra u porti manastira Brnjak

Doma kulture „Stari Kolašin“

Pod pokroviteljstvom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Opštine Zubin Potok, u organizaciji Doma kulture „Stari Kolašin“ sutra će u porti manastira Brnjak biti održana kulturno-duhovna manifestacija „Dani jorgovana“ u znak sećanja na Jelenu Anžujsku.

U istoriji i narodnom predanju čuva se uspomena na Jelenu Anžujsku, vladarku i svetiteljku. Princeza francuskog porekla iz carske ili kraljevske loze udala se oko 1250. godine za srpskog kralja Uroša I. Srbiji je rodila dva sina, dva kralja, Milutina i Dragutina, i više od pola veka bila je u krugu najznačajnijih ličnosti kraljevstva.

Najveći deo svog života kraljica Jelena Anžujska provela je na svom dvoru u Brnjacima (Ibarskom Kolašinu). Na daleko je poznata njena dobrota i darežljivost, uboge je odevala i hranila, na dvoru je skupljala devojke iz svog kraljevstva da bi ih naučila veštinama ručnog rada i drugim poslovima. Umrla je u dvoru u Brnjacima jednog hladnog februarskog dana, a sahranjena je kao pravoslavna monahinja u svojoj zadužbini, u manastiru Gradac.

Iako je njen dvor u Brnjacima već odavno razrušen, sva kraljičina bogatstva su iščezla, ali prolazna dobra nadživela je uspomena na duhovno blago koje je ostavila narodu.

Idejni tvorac ove manifestacije bio je novinar Milan Glišović iz Kraljeva, realizuje se u saradnji sa Društvom francusko-srpskog prijateljstva „Jelena Anžujska“.

Manifestacija počinje svetom liturgijom u 8 časova, potom se sadi jorgovan od 9 časova i 30 minuta a kulturno umetnički program javno čitanje drame „Jelena Anžujska“ na tekst Jelene Kajgo u režiji Tatjane Mandić Rigonat u izvođenju dramske umetnice Marije Bergam i glumaca Knjaževsko-srpskog teatra Joakim Vujić iz Kragujevca počinje u 12 časova.

Igre iz Ibarskog Kolašina izvešće Kulturno umetničko društvo „Mokra Gora“.

Comments

Pročitaj još