• Početna>
  • Vesti>

Petković čestitao Slavu Prizrenske bogoslovije: Dok je vas, srpski narod na KiM će čuvati svoje ime i veru

Foto: Kancelarija za KiM

Povodom slave Prizrenske Bogoslovije Svetog Kirila i Metodija, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković uputio je čestitku profesorima i učenicima ove prosvetne ustanove. U svojoj poruci, Petković je istakao bogatu istoriju ove obrazovne institucije, te naglasio da je Prizrenska bogoslovija, sa svojo misijom očuvanja srpskog indetiteta i pravoslavne vere, ključna u očuvanju nasleđa i budućnosti Srba na ovim prostorima.

Njegovu poruku prenosimo u celosti:

Vaše Preosveštenstvo,

U ime Kancelarije za Kosovo i Metohiju i svoje ime, Vama, profesorima i bogoslovcima čestitam Slavu Prizrenske bogoslovije – Svetog Kirila i Metodija.


Svetitelji koje danas proslavljamo postavili su osnove slovenske pismenosti i kulture. Upravo pod njihovim pokroviteljstvom učenici Bogoslovije u Prizrenu se obrazuju i uče u duhu ljubavi, apostolstva i zajedništva, uče se čuvanju srpskog imena i pravoslavne vere.

Od daleke 1871. godine, kada je veliki dobrotvor srpskog naroda Sima Andrejević Igumanov, otvorio Bogoslovsko-učiteljsku školu u Prizrenu, ona je bila naša svetlost u tami turskog ropstva, središte prosvetnog i crkvenog života, važan kulturni i politički centar, a njeni đaci, potonji učitelji i sveštenici, hrabro su krenuli u veliku misiju obnove srpske prosvete i crkve. Od svog osnivanja Bogoslovija je bila sabirno mesto gde su nastajale, razvijale se i dalje se prenosile bogoljubive, čovekoljubive i rodoljubive ideje.

I kao što su braća Kirilo i Metodije imali svoju misiju među slovenskim narodima, tako je i Bogoslovija u Prizrenu ostavila neizbrisiv trag među Srbima na Kosovu i Metohiji. Zahvaljujući njoj i generacijama mladih sveštenika koje je ova škola iznedrila, zahvaljujući njihovoj misiji, mi smo sačuvali svoje biće na našoj kosmetskoj zemlji i utemeljili svoju budućnost na Kosovu i Metohiji.

I danas su Srbi na Kosovu i Metohiji ugroženi, izloženi progonu i fizičkom zatiranju. Ali, dok je Bogoslovije u Prizrenu, koja je naš nacionalni i duhovni stub i svetionik i dok je mladosti u njoj, dotle će srpski narod na Kosmetu čuvati svoje ime, veru i dušu.

Neka Vam je srećna i blagoslovena Krsna Slava.

Comments

Pročitaj još