• Početna>
  • Vesti>

Slikarki Milici Kostić iz Gračanice prva nagrada Zadužbine vladike Vićentija

Dom kulture Gracanica

Milici Kostić, akademskoj slikarki i kustosu Galerije umetnosti Priština sa sedištem u Gračanici, pripala je prva nagrada u kategoriji slikarstvo, za portret vladike Vićentija, na konkursu upriličenom povodom 200 godina od rođenja ovog značajnog arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Nagradu ravnopravno deli sa slikarkom Zoricom Bajčetom. Nagrade su dodeljene na svečanosti upriličenoj u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije, a po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha Srpskog Porfirija, gde je otvorena izložba „Episkop Vićentije 200 godina od rođenja“.

Na izložbi su govorili zamenik direktora Akademije SPC jerej dr Darko Stojanović, prof. mr Mirjana Milić, predsednica umetničkog saveta kao i upravnik Zadužbine vladike Vićentija Jevđa Jevđević, a izložbu je otvorio vikarni episkop Dositej.

Milica Kostić nije krila zadovoljstvo što je njena slika osvojila nagradu.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam bila u prilici da učestvujem na likovnom konkursu ‘Episkop Vićentije 200 godina od rođenja’, na kom je zadatak bio da se oživi i oslika lik vladike Vićentija“, istakla je Kostićeva.

„Svako od učesnika dobio je crno bele fotografije (reference) koje su nam poslužile da što vernije dočaramo lik i dušu našeg vladike. Poučena dosadašnjim iskustvom u oslikavanju znamenitih ličnosti i zadužbinara, stvaranje ovog portreta ulilo mi je podstrek i hrabrost da izrazim svoja osećanja kroz najfiniji odabir boja, svetla i impasto tehnike na kojoj dugo radim“, dodala je ona.

Jerej Darko Stojanović je naglasio da su umetnici uspeli da dočaraju i duhovnu stranu lika vladike Vićentija, te da izloženi portreti „predstavljaju mnogo više od naslikanog lika“.

Redovna profesorka Akademije SPC Mirjana Milić podelila je sa prisutnima da je umetnički savet prilikom odabira radova imao težak zadatak.

„Nijanse su bile u pitanju, obzirom da je svaki član komisije ima svoj senzibilitet“, rekla je ona.

U kategoriji ikonografska stilizacija prvu nagradu je dobila Milica Karanović, a pohvalu Aleksandar Kapa, dok je u kategoriji crtež prvu nagradu dobio Ivan Mutavdžić, a pohvalu Stefan Matović.

Comments

Pročitaj još