• Početna>
  • Vesti>

Lajčak spreman za još jednog sastanak o dinaru, ako strane pokažu spremnost za dogovor

Foto: Radio Mitrovica sever

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, izjavio je da je spreman da sazove još jedan sastanak na temu upotrebe dinara na Kosovu, pod uslovom da strane pokažu istinsku spremnost da postignu dogovor.

U objavi na Fejsbuku, Lajčak je napomenuo da sastanak predstavnika Beograda i Prištine na ovu temu, održan prethodne nedelje, vidi kao poslednju rundu razgovora o pitanju dinara. Ipak, ima volju da organizuje još jedan, ukoliko bi to bilo svrsishodno.

„Nažalost, dogovor nije postignut i nejasno je kako će to uticati na svakodnevni život zajednica koje su pogođene na Kosovu. Ostajem spreman da budem domaćin još jednog sastanka na ovu temu pod uslovom da strane pokažu istinsku spremnost da postignu dogovor“, napisao je Lajčak.

Dodao je da je dobio „šokantnu vest“ o pokušaju atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

„Snažno osuđujem ovaj gnusni napad i šaljem svoje misli premijeru i njegovim voljenima, uz želju za brzim oporavkom. Ovaj napad na demokratiju ističe polarizaciju u našem društvu i predstavlja jasan podsetnik da nasilje nad bilo kim – uključujući izabrane lidere – nikada nije prihvatljivo“, naveo je Lajčak.

Lajčak je takođe naveo da je protekle nedelje boravio u Helsinkiju radi političkih konsultacija u finskom Ministarstvu spoljnih poslova, gde je imao, kako kaže, veoma dobru diskusiju o nizu strateških pitanja sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom. Tokom boravka u Helsinkiju, Lajčak je imao i radni ručak sa balkanskim stručnjacima iz Finske, Danske, Švedske i Norveške.

Na kraju nedelje, Lajčak je boravio u Podgorici, na tradicionalnom godišnjem EU regionalnom skupu, na kom su se okupili zvaničnici EU koji se bave Zapadnim Balkanom.

Comments

Pročitaj još