• Početna>
  • Vesti>

UNS: Listu „Jedinstvo“ i zaposlenima u Univerzitetskoj biblioteci naloženo da se isele zbog prodaje poslovnog prostora

Foto: UNS

Novinarima lista „Jedinstvo“ drugi put preti izbacivanje iz prostorije ove medijske kuće, sada iz Kosovske Mitrovice.

Rečeno im je, kako za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) kaže direktorka „Jedinstva“ – Panorama Rada Komazec , da su prostorije, koje koriste više od 20 godina i koje su pripadale preduzeću „Luks”, prodate, i da zato ne mogu više boraviti u njima.

Nažalost, po drugi put Albanci nas isteruju iz našeg radnog prostora. Svu našu imovinu i pokretnu i nepokretnu u Prištini oteli su 1999. godine, a sada nas opet progone iz prostora koji smo dobili na korišćenje od Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju 2003. godine kao list prognanik“, rekla je za sajt UNS-a Komazec.

Pre dva meseca u prostorije „Jedinstva“ došao je, kaže Komazec, njima nepoznati čovek i rekao da je kupio nekretnine koje pripadaju društvenom preduzeću „Luks“ preko Agencije za privatizaciju u Prištini i da je potrebno da se isprazne prostorije.

„U sredu, 8. maja je došao advokat izvesnog Pecija i uz pretnje naložio našim novinarima  i zaposlenima u Univerzitetskoj biblioteci, koja se nalazi u istoj zgradi, da do srede 15. maja  napuste ove prostorije. Rekao je da će u protivnom doći sa policijom koja bi hapsila ljude i zaplenila imovinu. Mi smo to shvatili kao vid pretnje“, dodala je ona.

Inače, novinari „Jedinstva“ su do sredine 1999. godine radili u svojoj višespratnici Doma štampe u Prištini, na gornjim spratovima. U jeku ratnih dešavanja, u junu 1999. godine, iz prostorija na višim spratovima su, kako kaže Komazec, proterani na prvi sprat u jednu prostoriju.

„Tada su se novinari ‘Jedinstva’ kretali sa propusnicama KFOR-a i izveštavajući rizikovali svoje živote“, dodaje Komazec.

Ipak, ni tu se nisu dugo zadržali jer im je KFOR u novembru 1999. godine naložio da napuste i Dom štampe i Prištinu,  navodeći da im ne može garantovati bezbednost.

Odatle su najpre otišli u Zvečan, pa u Kosovsku Mitrovicu, gde je, kako kaže Komazec, Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju renovirao prostorije i 50 metara kvadratnih dao listu „Jedinstvo“.

„Ovaj list je 21 godinu u izgnanstvu i u tim prostorijama. Sada nas proteruju po drugi put“, naglasila je Rada Komazec.   

Comments

Pročitaj još