• Početna>
  • Vesti>

Ambasador Velike Britanije traži osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom

Klan Kosova

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) održala je sednicu na kojoj je razmatran šestomesečni izveštaj o Kosovu.

Tamo je ambasador Nil Holand izrazio zabrinutost Velike Britanije zbog izostanka napretka u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

On je u svom govoru naglasio da to i dalje ima negativne implikacije po stabilnost Zapadnog Balkana.

„Dok je Velika Britanija pozdravila napredak u energetskoj mapi puta i automobilskim tablicama u decembru, mnoga fundamentalna pitanja ostaju nerešena. Podstičemo obe strane da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU i da rade na svojim obavezama, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom“, rekao je Holand.

On je istakao da poziva Prištinu i Beograd da preko evropskog izaslanika nađu rešenje u vezi upotrebe dinara koji reguliše Centralna banka Kosova.

On pominje i nedavne izbore u četiri opštine na severu Kosova.

„Nedavni bojkot izbora za opoziv gradonačelnika u četiri severne opštine korak je od obezbeđivanja predstavničke demokratije koju lokalno stanovništvo zaslužuje i mi ohrabrujemo kosovske Srbe da se vrate u institucije i služe svojim zajednicama”, rekao je on.

Velika Britanija je takođe pozvala Srbiju da sarađuje u pozivanju na odgovornost onih koji su izvršili napad u Banjskoj kod Zvečana 24. septembra 2023. godine, javlja Klan Kosova.

Comments

Pročitaj još