• Početna>
  • Vesti>

Nemačka traži napredak u formiranju ZSO za članstvo Prištine u Savetu Evrope

Foto: Radio Mitrovica sever

Portparol nemačke ambasade u Prištini Kristijan Bočer izjavio je da za odluku o članstvu Prištine u Savetu Evrope nije dovoljno samo sprovođenje odluke o upisu zemljišta manastira Visoki Dečani u katastar, već šira intencija prištinskih vlasti u ostvarivanju preuzetih obaveza.

Kao i Francuska, zvanični Berlin očekuje da Priština preduzme opipljive korake ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom pre konačnog glasanja o zahtevu za članstvo u Savetu Evrope, naveo je Bočer prištinskim medijima.

“Kada je reč o konačnom glasanju o zahtevu Kosova za članstvo u Komitetu ministara, biće uzeta u obzir ukupna slika koju je predstavilo. Ovako važna odluka, za koju je potrebno dve trećine glasova, ne može se povezati ni sa jednom temom kao što je sprovođenje odluke za manastir Dečani. Kao što je više puta rečeno, Nemačka očekuje da će Kosovo preduzeti opipljive korake ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom, za čije se stvaranje Kosovo zalagalo godinama unazad.Francuski predsednik je to takođe stavio da znanja u poslednjem telefonskom razgovoru sa premijerom Kurtijem”, rekao je Bočer.

Portparol nemačke ambasade rekao je da je primena sudske odluke za manastir Visoki Dečani važna odluka koja je doprinela uspešnom glasanju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. 

“Konačna primena sudske odluke o manastiru Dečani bio je važan korak koji je nesumnjivo doprineo uspehu Kosova u glasanju o aplikaciji za članstvo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Međutim, važno je napomenuti da je primena ove odluke bila samo primena kosovskih zakona i žalosno je što je trebalo toliko vremena da se sprovede odluka koju je doneo Ustavni sud, najviša sudska institucija”, objasnio je Bočer.

Nakon Makrona i pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajen, na sastanku koji je imao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, rekao je da SAD podržavaju put Prištine ka evroatlantskim integracijama, ali je rekao da su, kako bi se krenulo napred, obaveze iz dijaloga moraju biti sprovedene, uključujući hitan napredak u vezi sa pitanjem ZSO.

Comments

Pročitaj još