• Početna>
  • Vesti>

Predsedništvo BiH bez stava o članstvu Prištine u Savetu Evrope

Predsedništvo BiH nije postiglo konsenzus o stavu u vezi sa apliciranjem samoproglašenog Kosova za članstvo u Savetu Evrope. Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović glasala je protiv, bošnjački član Denis Bećirović za, a hrvatski član Željko Komšić bio je suzdržan.

Hitna sednica Predsedništva BiH održana je na zahtev Željke Cvijanović, koja je rekla da je njena obaveza da upozori da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo i da ne može da podrži ni njegovo članstvo u Savetu Evrope ili bilo kojoj drugoj međunarodnoj organizaciji.

Predstavnici BiH, kaže, postupili su na neprincipijelan način.

“Bilo kakva podrška ovakvim aktivnostima bilo bi ozbiljno kršenje Ustava i ustavnih procedura, zato što Predsedništvo nije dalo eksplicitan stav da neko može da podrži ovu ili neku drugu aktivnost na međunarodnom planu“, istakla je Cvijanovićeva.

Zbog Rezolucije o Srebrenici pred UN, Željka Cvijanović podnela je krivičnu prijavu protiv Zlatka Lagumdžije. Kao ambasador BiH, Lagumdžija za rezoluciju o Srebrenici nije imao salasnost Predsedništva, prekoračio je ovlašćenja i odbio je da prosledi pismo Željke Cvijanović generalnom sekretaru UN. Na podužem spisku za šta bi sve Lagumdžija mogao odgovarati je napad na ustavni poredak, povreda ravnopravnosti građana i zloupotreba položaja.

Comments

Pročitaj još