• Početna>
  • Vesti>

Surlić: Glasanje za smenu gradonačelnika osmišljeno da ne uspe

Foto: Tanjug

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić kaže da je prištinski “referendum” na severu Kosova, o smeni gradonačelnika četiri srpske opštine, osmišljen tako da ne uspe.

Istovremene poruke zvaničnika SAD Džejmsa O‘Brajana i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, da je formiranje ZSO prioritet, treba uzeti sa rezervom, rekao je docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić.

“Svi njihovi dosadašnji zahtevi nisu urodili plodom i Priština nije odgovorila ni na kakav tzv. međunarodni pritisak koji postoji već evidentno dve godine da se formira Zajednica srpskih opština, da je to nužnost, da je to izvesno, samo je pitanje dana… Mi smo imali prilike da čujemo i mnogo oštrije izjave predstavnika SAD, da će se ZSO formirati sa ili bez Prištine, odnosno onih koji imaju u svojim polugama izvršnu vlast. Ništa od toga se nije desilo na terenu“, ističe Surlić.

Dodaje da se kao veliki ustupak predstavlja to što bi Priština mogla da pošalje statut ZSO na proveru ustavnom sudu u Prištini i to pre ulaska u Savet Evrope, ali naglašava da je to daleko od cilja – da zajednica zaživi i omogući normalan život Srbima na KiM.

Govoreći o današnjem prištinskom referendumu na severu KiM o smeni gradonačelnika, Surlić je rekao da tu neće biti nikakvog ishoda, jer je cela procedura osmišljena tako da ne uspe.

“Obećanja koja su postavljena ispred međunarodne zajednice jesu da je dovoljno da srpska zajednica pokaže inicijativu, da potpiše peticiju, da se vidi zaista da će Srbi učestvovati na izborima i smeniti ove, možemo slobodno reći, nelegitimne gradonačelnike, ali taj zahtev za referendumom, preko 50 odsto i to birača čija zapravo brojka uopšte ne odgovara stvarnom stanju na terenu, uzmimo u obzir da je skoro 15 odsto Srba sa severa već napustilo Kosovo poslednje dve godine, to je jedna alarmantna činjenica koja nam govori da ta brojka sa biračkog spiska i za referendum je osmišljena tako da taj referendum i ne uspe i da se kupi dodatno vreme“, rekao je Surlić.

Napominje da Aljbinu Kurtiju ne odgovara da se dese lokalni izbori i da se Srbi vrate u institucije do parlamentarnih izbora, gde očekuje apsolutnu većinu i mogućnost da sam, uz neke male koalicione partnere, formira vlast.

Govoreći o šestomesečnom izveštaju o stanju na KiM, koji će biti predstavljen na sednici SB UN u Njujorku, Surlić je rekao da je izveštaj vrlo šturo naveo sve ono što se desilo u poslednjih šest meseci.

“U izveštaju se doduše navode svi problemi sa kojima se suočava srpska zajednica. Navodi se da nema napretka u dijalogu Beograda i Prištine, posebno se apostrofira problem sa dinarom, ali mislim da je taj izveštaj ipak veoma blag u odnosu na alarmantne situacije koje imamo na terenu i probleme sa kojima se suočava srpska zajednica. Čak i ovo što je ukinuti dinar na teritoriji Kosova predstavlja se kao jedna aktivnost za koju se traga za nekim rešenjem i da Priština nudi neke modalitete. Zapravo realnost je da to direktno utiče na egzistenciju ljudi“, rekao je Surlić.

Očekuje da to na ovoj sednici bude mirniji nego na prethodnoj, ali da ni sada neće dovesti do suštinskih promena u stavovima međunarodnih aktera, pre svega onih koji imaju mogućnost da utiču na Prištinu.

Comments

Pročitaj još