• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Sramota to što je uradila Bakojani, sa Beogradom nije ni razgovarano pre PS SE

Foto; Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je, povodom godišnjice postizanja Briselskog sporazuma, u obraćanju posle vežbe “Vihor 2024” na Pešteru, da je to bilo 11 godina svakodnevnih besmislica i traženja krivice u Srbima i Srbiji, dok suština nije sprovedna, a to je formiranje ZSO.

Istakao je da se Srbija za to vreme razvijala, ali da je to bilo jedanaest godina terora i laži koje su sprovodili i prištinsko rukovodstvo i Evropska unija zajedno, jedanaest godina gde suština nije sprovedena, a to je formiranje ZSO, jedanaest godina svakodnevnih besmislica, izmišljanja razloga i traženja krivice u Srbima i Srbiji.

“Posle jedanaest godina postavlja se pitanje kakvo to poverenje možemo da gradimo”, ukazao je predsednik.

Ukazao je da nema ko nije reagovao u svetu zbog toga što je srpska policija zadržala četvoricu pripadnika tzv. kosovske policije.

“Nema ko nije reagovao, saopštenje Stejt Departmenta, Nemci, Euleks, svi mogući. Deset meseci, tri stotine dana traje blokada svake robe koja treba iz centralne Srbije da dođe na Kosovo i Metohiju. Ćutite kao zaliveni. Pretuku (Vladana) Stevanovića u Zubinom potoku, niko od vas ne izda saopštenje… Uhapse ranjenog (Srećka) Sofronijevića, nema saopštenja nikakvog. Dušana Obrenovića držite sedam meseci u pritvoru, ne možete da ga pustite ranije, jer je toliko izubijan sa tako teškim povredama da to ne sme da se vidi, nijedno saopštenje ne napišete”, istakao je Vučić.

Naveo je da je jedan od zadržanih policajaca bio pripadnik OVK i sumnjalo se da je počinio zločin, dok je drugi zadržan 24 časa.

“Prisustvo komandanta Kfora na vežbi u interesu obe strane”

Nakon vežbe “Vihor 2024” na Pešteru, Vučić je istakao da je važno što je po prvi put prisustvovao i komandant Kfora, Ozkan Ulutaš.

“Mi sa njim imamo korektnu i profesionalnu saradnju. Mislim da je to na dnevnom nivou i general Mojsilović upravo potvrđuje. Nastavićemo tu vrstu saradnje, to je dobro, to je u interesu obe strane”, rekao je Vučić u obraćanju novinarima.

Vučić: To šta je uradila Bakojani je sramota

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je sramota to što je uradila izvestilac za prijem Kosova u Savet Evrope (SE) Dora Bakojani navodeći da nije bila ispunjena ni osnovna obaveza da se sa Beogradom razgovara pre održavanja Parlamentarne skupštine SE.

Na pitanje novinara da li je Grčka nakon ponašanja njenih predstavnika na sednici PS SE prijateljska ili partnerska zemlja, Vučić je naveo da će se u narednom periodu pratiti glasanje i u skladu sa tim izjašnjavati.

“Jesam li oduševljen ponašanjem Bakojani? Nisam. Mislim da je sramota to što je uradila”, rekao je Vučić. Vučić je naveo da je bio dogovor da se 21. februara vidi sa Bakojani, ali da su “odustali od toga”.

Zatim je, dodaje, trebalo da razgovaraju putem videolinka , ali da je rečeno da to nije moguće zbog njenog zdravstvenog stanja.

“Žao mi je zbog svega, ali čak i ta osnovna obaveza da se razgovora sa Beogradom nije bila ispunjena”, naveo je Vučić.

Na pitanje da prokomentarišete jutrošnje navode prištinskih medija, ali i ministra odbrane Kosova, da će Srbija da koristi “komarca” na KiM i da je ova vežba zapravo samo podizanje tenzije, jer se prikazuje ofanzivno, a ne defanzivno naoružanje, Vučić je kratko prokomentarisao da “taj čovek nema pojma šta je ofanzivno i defanzivno”.

Comments

Pročitaj još