• Početna>
  • Vesti>

Gervala: Vučić počeo da sprovodi pretnje zbog glasanja u PSSE

Foto: tt

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala izjavila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo da sprovodi „svoje pretnje“ posle glasanja kojim je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope u utorak prihvaćeno mišljenje o prijemu Kosova u Savet Evrope (SE).

Gervala je novinarima rekla da je blokada građana Kosova sa srpske strane graničnih prelaza s Hrvatskom deo ostvarivanja tih pretnji.

„Suočeni smo s tom situacijom koja je zasnovana na događajima u Parlamentarnoj skupštini SE“, ocenila je Gervala.

Kako je navela, „Vučić je zapretio i Kosovu i našim partnerima da će pozitivno glasanje u SE imati posledice“.

„Juče nije bilo propagande, Vučić je počeo da sprovodi svoje pretnje. U tom kontekstu vidim zabranu (zadržavanje građana Kosova na granici). Prava građana su masovno narušena“, rekla je Gervala i dodala da je deo tih putnika, građana Kosova, „podvrgnut informativnim razgovorima… da se govori o 1999, o Oslobodilačkoj vojsci Kosova“.

Navela je da je međunarodna reakcija na zadržavanje građana Kosova na granici Srbije prva posle mnogo vremena kojom se „od Srbije traži odgovornost“.

Po njenim rečima, zvaničnici Kosova su razgovarali s „partnerima“ i obaveštavaju ih.

„Reagovala je EU koja posle toliko vremena više ne govori o odgovornosti obe strane, ali jasno kaže da to (zadržavanje putnika) predstavlja kršenje sporazuma o slobodi kretanja i traži od Srbije da prekine sa takvim postupcima“, kazala je ona.

U odgovoru na pitanje novinara rekla je da još nema potvrde informacije da je oslobođen zamenik generalnog direktora Policije Kosova Dejan Janković, za koga je saopšteno da su ga privele vlasti Srbije.

Comments

Pročitaj još