• Početna>
  • Vesti>

Pantić Pilja: PS SE usvajanjem preporuke Bakojani pogazila sve norme međunarodnog prava

Foto: Tanjug

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Biljana Pantić Pilja, rekla je večeras da je PS SE usvajanjem preporuke da se Kosovu odobri članstvo u Savetu Evrope donela sramotnu odluku i da je ta institucija time pogazila sve norme međunarodnog prava.

“Ovo nije ništa konačno, već je to mišljenje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i sad ćemo da vidimo da li će to uopšte doći pred Komitet ministara”, rekla je Pilja za T a n j u g komentarišući večerašnju odluku PS SE da usvoji izveštaj izvestioca za prijem Kosova u SE Dore Bakojani.

Na pitanje kakvi će biti naredni koraci Srbije, Pilja ističe da se nada da ovo pitanje uopšte neće ni doći na razmatranje pred Komitet ministara SE i da će, kako je rekla, shvatiti kavu grešku prave.

“Već vidim da su pojedine zemlje poslale neke drugačije signale. To su posebno iskazale kolege iz Italije i Mađarske kroz amandmane kojima su iskazali neki drugačiji stav i poslali signal da postoji šansa da će se setiti da postoji Briselski sporazum i da mimo svih procedura ne može na ovakav način lažna država Kosovo da postane članica Saveta Evrope”, istakla je ona.

Pilja je dodala da nije bila iznenađena slušajući obrazloženja učesnika tokom rasprave.

“To su argumenti koje su oni iznosili pre toga na političkom komitetu i pokazuje da njih zaista ništa drugo i ne interesuje, da imaju svoju agendu svoj cilj i da jednostavno  gaze međunarodno pravo samo da bi uspeli u onome što su naumili. Nažalost meni je ovo očekivana rasprava, vrlo mučna i vrlo teška, ali znajući ko su sve ti ljudi i na koji način su se ponašali u prethodnih nekoliko meseci nisam iznenađena njihovom argumentacijom”, rekla je Pilja.

Comments

Pročitaj još