• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

Foto: Tanjug

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

”Danas je dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda”, poručio je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Istakao je da Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je njihova međunarodna obaveza, kao i da sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničko čišćenje.

Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje samog Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka, naglasio je Dačić.

”O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije? i ćemo nastaviti našu borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja. A videćemo i koliko vredi reč međunarodne zajednice koju su dali predsedniku Aleksandru Vučiću da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština. li će to opet biti laž“, upitao je šef srpske diplomatije.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojili su večeras nacrt izveštaj izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani, u kojem se preporučuje da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.
Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

Comments

Pročitaj još