• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Poslao sam 14 pisama evropskim liderima; svi koji krše ustavni poredak Republike Srbije biće gonjeni, uhapšeni i procesuirani

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će se Srbija do poslednjeg trenutka boriti za istinu i pravdu, kao i da je poslao 14 pisama evropskim liderima i članicama Saveta Evrope. Ističe i da će ići u Njujork, kako bi se tamo borio protiv lobiranja za izglasavanje rezolucije o Srebrenici.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre rekao novinarima da je Srbija preduzela sve mere i uputila pisma svim članicama Saveta Evrope kako bi se sprečio prijem Prištine u tu organizaciju.

“Napisao sam ukupno 14 različitih pisama evropskim liderima, uglavnom personalizovana pisma. Svakome sam se obratio imajući u vidu specifične okolnosti i odnose koje imamo. Na jedan način priznavačima, a na drugi onima koji ne priznaju Prištinu”, rekao je Vučić.

Sva ta pisma su prosleđena, kako je rekao i u njima je tražio da još jednom razmotre odluku PSSE, da na Komitetu ministara njihova odluka bude drugačija.

Dodao je i da je jasno da na Kosovu ne postoji vladavina prava, da se tamo sprovodi teror i da ZSO nije formirana posle 11 godina.

“Posebno sam ukazao na trik kojim će se služiti 10. maja kada će poslati nacrt ZSO u tobožnji ustavni sud na ocenu ustavnosti, posle kojeg naravno ništa neće uraditi, ne bi li nekome zamazali oči i obezbedili glas u Savetu Evrope”, rekao je predsednik Vučić.

Istakao je da će Srbija nastaviti da se bori, kao i da je o tome razgovarao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je imao razgovore juče i prekjuče sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

“Mi ćemo se držati ne samo međunarodno javno-pravnih normi, već ćemo se boriti do poslednjeg trenutka za istinu i pravdu”, rekao je Vučić.

“Svi koji krše ustavni poredak Republike Srbije biće gonjeni, uhapšeni i procesuirani”

Govoreći o hapšenju Srećka Sofronijevića iz Zvečana, predsednik Vučić rekao je da su prištinske vlasti juče uhapsile izuzetno hrabrog čoveka kojeg su ranije ranili “albanski teroristi”.

“Kažem namerno albanski teroristi, jer kada oni kažu da su to učinili njihovi policajci, ti policajci su bili teroristi jer nisu imali pravo da budu na severu KiM. Ne zaboravite da su po rezoluciji, po Briselskom dokumentu, tamo je bilo moguće da postoje samo regionalni policajci koji bi bili srpske nacionalnosti, a ne posebne jedinice koje bi neki teroristi slali”, rekao je Vučić.

Istakao je da Sofronijevića progone zbog rušenja ustavnog poretka takozvane Republike Kosovo.

“Zbog toga želim samo da vas obavestim da će onog sekunda kada naše tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova budu rešeni da u potpunosti rade svoj posao, a verujem da će to biti od sledeće nedelje, svi oni koji krše ustavni pored Republike Srbije, a nalaze se tamo gde imamo efektivnu vlast, biti gonjeni, uhapšeni i procesuirani od strane nadležnih organa Republike Srbije”, naveo je Vučić.

Dodao je da će sutra i prekosutra biti u Mostaru i da će videti da li će imati vremena da sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da ode do jedne opštine u Istočnoj Hercegovini, ali i da uskoro putuju za Njujork i da se pripremaju za to.

Vuk Jeremić će uručiti pismo predsedniku Generalne skupštine UN o Srebrenici

Predsednik Vučić je rekao i da je napisao pismo za predsednika Generalne skupštine UN i razgovarao sa njim o rezoluciji o Srebrenici.

Pismo će uručiti specijalni izaslanik Vuk Jeremić, i preneti sve moje usmene poruke, imaćemo i na drugim adresama specijalne izaslanike, rekao je Vučić.

“Gospodin Jeremić će sutra predsedniku Generalne skupštine uručiti moje pismo i sa njim razgovarati i preneti sve moje usmene poruke. Imaćemo na još nekoliko adresa specijalne izaslanike. Ja pozivam ljude različitih opcija da pomognu u tome, jer su nam potrebni višeslojni razgovori oko rezolucije o Srebrenici, gde moramo da pokušamo da objasnimo ljudima da to nije negiranje užasnog zločina koji se dogodio, već da je reč o geopolitičkoj igri velikih sila koje su nas u međuvremenu obavestile da će snažno da lobiraju za tu rezoluciju”, poručio je Vučić.

Vučić: SAD će veoma lobirati za rezoluciju o Srebrenici, ići ću u Njujork

Predsednik Vučić je rekao da je juče dobio zvaničnu potvrdu Sjedinjenih Američkih Država da će “izuzetno jako da lobiraju za rezoluciju u Srebrenici”.

“Ja sam njima potvrdio da ću izuzetno jako da se borim protiv njihovog lobiranja i protiv svih njihovih stavova po tom pitanju i nastaviću da to radim svom svojom snagom”, rekao je Vučić.

Najavio je i da će posle sajma u Mostaru ići u Njujork gde će se boriti protiv njihovog lobiranja i “razgovarati sa prijateljskim i slobodarskim zemljama”.

Na pitanje kakva diplomatska aktivnost je planirana za Njujork i koje su zemlje za Srbiju najvažnije da možemo da računamo na njihov glas “protiv” ili da budu uzdržane kada se bude glasalo o Rezoluciji o Srebrenici, Vučić je naveo da će 23. i 24. aprila da ima mnogo sastanaka i brifinga.

“Nemojte se ljutiti, ne mogu da nazivam prijateljskim zemljama one koji bi da nas uveravaju da su nam to. Od danas ih nazivam partnerima, partnerskim zemljama. To je jedan lep eufemizam koji ne znači ništa. Tako da, imaćemo partnere i prijatelje u svetu, i partnere i prijatelje u regionu”, rekao je Vučić.

Vučić: Ako se izglasa rezolucija o Srebrenici, tražićemo nestalno mesto u SB UN

Predsednik Vučić je izjavio je da će se, ako se u Ujedinjenim nacijama (UN) izglasa rezolucija o Srebrenici, naša zemlja kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.

“Dve NATO zemlje iz istočne Evrope su se kandidovale za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN. Ako se rezolucija usvoji mi ćemo istog dana da se kandidujemo za nestalnu članicu 2025. godine”, rekao je Vučić dodajući “da će Srbija ubedljivo pobediti obe NATO zemlje koje su se do sada kandidovale”.

Naveo je da će biti interesantno u Ujedinjenim nacijama govoriti o rezoluciji o Srebrenici, jer nam je sprečena sednica oko NATO agresije, uz argument da se time vraćamo u prošlost, a sada naturaju temu koja je četiri godine starija od te teme.

“O njoj ne samo da će da imaju vremena da raspravljaju u nekom malom telu, već i u najvećem telu Ujedinjenih nacija, kao što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija, tako da je o njihovom licemerju, bezobrazluku i bezobzirnosti besmisleno i govoriti”, rekao je Vučić.

Vučić o napadu Irana na Izrael

Na molbu novinara da prokomentariše napad Irana na Izrael, Vučić je rekao da kratkoročno očekuje smirivanje, ali da dugoročnog smirivanja nema.

Comments

Pročitaj još