• Početna>
  • Vesti>

Pećanci uz blagoslov vladike Teodosija pokrenuli obnovu srpskog groblja u Peći

Foto: Jutjub, Tina Visa, print screen

Crkvena opština Peć je, uz blagoslov episkopa raško-prizrenskog Teodosija, pokrenula inicijativu za obnovu i sređivanje gradskog groblja i kapele u Peći i pozvala Pećance da se uključe u akciju, prenosi RTV.

Odbornik Crkvene opštine Peć Dragan Božović rekao je za Tanjug da je 1999. godine u Peći živelo oko 20.000 Srba, dok ih sada ima svega osam.

“Sad nas ima oko osam, otac Dragan, sveštenik sa svojom porodicom i par nas. Ovde na groblju, kao što ste videli ima dosta oštećenih spomenika, od kojih je većina oštećena 1999. godine”, rekao je Božović koji je rođeni Pećanac.

On je naveo da je oko 30 do 40 odsto spomenika i grobnica oštećeno 1999. godine, dok je 10 odsto pretrpelo oštećenja posle.

“Nalazimo se ispred kapele kojoj smo prošle godine obeležili 100 godina postojanja. Kao što vidite na tabli, to je zadužbina porodice Barzut i treba da je obnovimo. Inače, po aktu lokalne samouprave grada Peći, brigu u grobljima preuzimaju verske zajednice. Naša Srpska pravoslavna crkva je tako, po blagoslovu našeg episkopa Teodosija, krenula sa obnovom i održavanjem ovog našeg groblja”, rekao je Božović.

Kaže da Crkvena opština Peć računa i na pomoć vernika u obnovi groblja i kapele.

Božović je dodao da na groblju ima dosta starih borova čije grane treba skratiti, jer mogu da padnu i oštete spomenike. Planirano je i sređivanja ulaza na groblje.

Na groblju se može videti veliki broj starih, oštećenih ili srušenih, spomenika sa imenima i prezimenima ispisanim ćirilicom.

Na groblju, u jednom kraju, u nizu su i spomenici učesnika Prvog svetskog rata.

Stara kapela na groblju je, takođe, u dosta lošem stanju jer su oštećeni spoljni zidovi, kao i krov koji je urušen i zjapi otvoren, pa u nju mogu da ulaze životinje. Na ulazu je pored krsta ispisano “učk”.

U kapeli je šut, a u oltarskom prostoru iz jedne gomile čak raste trava.

Nedaleko od gradskog groblja u Peći, na uzvišci, u naselju Belo Polje nalazi se crkva posvećena Vavedenju presvete Bogorodice i u njenom dvorištu veoma stari krstovi – spomenici od kojih su, kažu Pećanci, neki stariji i od Boja na Kosovu.

Srpsko gradsko groblje u Peći se nalazi odmah pored glavnog puta Peć – Dečani i oko samog groblja su napravljene ili se grade stambeni i poslovni objekti.

Comments

Pročitaj još