• Početna>
  • Vesti>

Sastanak rukovodstava Srbije i RS;Vučić: Od UN tražiću da dobro razmotre sve procedure; Dodik: Genocid u Srebrenici se nije desio

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarali su  u Beogradu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem.

Teme razgovora su bili  odnosi Republike Srpske i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

Jedna od tema o kojoj su   razgovarali  je bila  i organizacija predstojećeg Uskršnjeg sabora Srbije i Republike Srpske, koji je ranije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koji će se održati 5. i 6. maja. 

Nakon razgovora, visoki predstavnici Srbije i RS obratili su se javnosti.

Obavestili smo predsednika Srbije o trenutnoj situaciji i koracima koje će RS preduzeti, naglasio je predsednik RS Milorad Dodik.

On je istakao da genocida u Srebrenici nije bilo i da je ona pokušaj da se satanizuje ceo srpski narod.

Dodik je naglasio da ukoliko se usvoji rezolucija o Sreberenici ne postoji razlog da RS ostane u sastzavu BiH i da će morati da  nastavi sama.

,,Genocid je izmišljena forma kojom su pokušali da satanizuju čitav srpski narod i da kroz individualne presude koje su bile na sudovima u Hagu prebace kolektivnu odgovornost na jedan narod, srpski narod”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u Srebrenici ubijeno oko 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka.

,,Stradanje Srba je odbačeno kao takvo, a samo se favorizuje priča o stradanju Bošnjaka. To je jedna spekulacija i prevara koju su smislili da bi opravdali bombardovanje koje je NATO vršio mimo odluka Saveta bezbednosti i drugih nadležnih institucija. Sve se radi u jednom sledu ignorisanja i istorijskih činjenica i činjenica na terenu, a naravno i bez želje da se izgradi savremena budućnost”, rekao je Dodik.

Predsednik Dodik se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što pomaže u rešavanju ovog problema.

Vučić: Uputiću pismo predsedavajućem Generalne skupštine UN o kršenju procedura

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da nećemo ići u ratove, ali ćemo se suprostaviti politikom i pobediti.

,,Borićemo se i nikada neće moći da pobede i pokore  slobodraski srpski narod”, poručio je Vučić

On  je  izjavio da je razgovarao sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da će u ponedeljak poslati svog specijalnog izaslanika kod njega sa pismom u kome će tražiti da dobro razmisle o kršenju svih procedura, a vezano za rezoluciju o Srebrenici.

Vučić je, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, kao proceduralne razloge za to naveo da je obavezno da se pitanjem BiH bavi SBUN jer je reč o nestabilnom regionu gde postoje međunarodne snage i ,,onaj što ga zovu specijalni predstavnik”.

,,Oni hoće da prebace glasanje sa Saveta bezbednosti na Generalnu skupštinu i na kulturu mira. Druga stvar koju su prekršili je što je u skupštini potrebno dve trećine, da je reč o sećanju gde je potrebna prosta većina, a čak i ako je 100 uzdržanih, deklaracija je prošla”, rekao je Vučić.

Predsednik  Vučić je  izjavio   da ćemo se boriti do poslednjeg trenutka, iako Srbiju čeka težak period u kome će se odlučivati čak i o članstvu Srbije u Savetu Evrope.

Vučić: Prijemom Kosova u SE, Srbiju izbacuju iz te organizacije

On je novinarima nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske rekao da oni prijemom Kosova u SE, bez ispunjenja uslova i formiranja Zajednice Srpskih opština i svega drugog, u stvari izbacuju Srbiju iz te organizacije.

,,Videćemo. Sve je to u iste dane. Borićemo se oko toga. Jedine dobre vesti su ekonomske vesti, valjda od toga se živi. I to je ono što je dobro i to je ono što je važno”, rekao je Vučić.

On je rekao i da će na predlog predsednika RS Milorada Dodika uputiti pozive drugim Srbima iz regiona.

,,Predsednik Dodik i njegov tim, gospodin Stevandić i gospođa Cvijanović imali su predloge da još neke predstavnike srpskog naroda pozovemo sa prostora bivše Jugoslavije. Želimo da razgovaramo o jeziku, pismu i o svemu drugom”, rekao je on.

Istovremeno on je pozvao rukovodstvo Srpske da još jednom dobro razmisle o svojim odlukama.

,,Mi da im uvodimo sankcije nećemo. Mi da idemo protiv Republike Srpske nećemo. Delićemo vašu sudbinu, samo vas molimo da još jednom  dobro razmislite o svakom svom potezu”, rekao je Vučić.

Comments

Pročitaj još