• Početna>
  • Vesti>

Dr Ivanov reagovala na izveštaj britanskog Telegrafa: Sugerisanje da se eskalacija na Kosovu odnosi na rat u potpunosti pogrešna

Može li Kosovo da bude sledeća Ukrajina – ovim pitanjem britanski Telegraf postavlja tezu o strahu Prištine od mogućeg napada Vučićeve Srbije kao Putinovog saveznika. List je otišao dotle da je poslao svoju urednicu vojne rubrike na brda na krajnjem severu Kosova.

„Došli smo na Kosovo kako bismo utvrdili da li bi ovde mogao da se dogodi sledeći veliki konflikt u Evropi. Stojim ovde na planinskom vencu dok su iza mene brda u Srbiji“, kazala je urednica ovog britanskog medija, Danijela Šeridan. Ona je obučena u odelo sa SMB motivima, nosi – kako to izgleda – pancirni kamuflažni prsluk i maslinaste rukavice, ali bez šlema na glavi.

U video klipu objavljenom na Tviter nalogu britanskog Telegrafa, Šeridan govori o „strahu“ kosovskog premijera zbog „antialbanskog“ raspoloženja srpskog predsednika, te „bliskim odnosima“ Aleksandra Vučića sa Putinom.

U širem tekstu na sajtu ovog medija navodi se da je Kosovo podiglo bezbednost, uz opisivanja scene u kojima Kosovska policija započinje patrolu na „granici sa Srbijom“.

Novinarku u patrolu vodi „komandant Eljšani“ – zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani (Elshani).

Sever opisuje kao mesto sveprisutne podrške Vladimiru Putinu, uz navodnu opasku kosovskog premijera da će se upravo odatle regrutivati budući vagnerovci za rat u Ukrajini i na Balkanu, kao i mesto mržnje prema KFOR-u.

Kosovo je, prema njenom pisanju, „domaćin maloj zajednici etničkih Srba u severnom pograničnom regionu“.

Za priču o Kosovu fokusirajte se na razgovore o normalizaciji odnosa i razloge njihovog neuspeha

Za doktorku Helenu Ivanov sa instituta „Henry Jackson Society“ iz Londona, sugerisanje da se eskalacija na Kosovu odnosi na rat, pogrešna je i to u potpunosti.

„I dok vidimo značajnu eskalaciju na Kosovu u zadnje vreme, sugerisati da se to odnosi na rat je očigledno pogrešno“, navodi.

Skoro da ne postoji šansa da izbije novi rat na Balkanu i to sve dok su trupe KFOR-a na Kosovu, ocenjuje, reagujući na ovaj tekst.

„KFOR je bio i ostaje garant mira u ovom regionu“, poručila je kao direktan odgovor na ono što je napisao britanski list.

„Ne razumem zašto bi ovako visoko profilisan i kredibilan medij objavio jednu ovakvu priču koja je u potpunosti pogrešna“, navodi Helena Ivanov.

Ona poručuje da je Balkan „bio i ostao neverovatno komplikovan region“, i poziva sve koji bi da pišu o njemu da pruže uvid upravo u tu složenost.

„Stoga, ako želite da napravite priču o Kosovu, mislim da bi trebalo da se fokusirate na razgovore o normalizaciji, njihov neuspeh i osnovne uzroke i kako je to stvorilo neprijateljsko okruženje u kojem funkcionalna koegzistencija postaje na ivici nemogućeg“, naglasila je.

„Umesto toga, poslednje runde eskalacije prvenstveno su uzrokovane potpunim neuspehom u postizanju političkih rešenja za ključna politička pitanja“, objasnila je Ivanov.

„To je pre svega zbog nespremnosti vlada i nesposobnosti EU da efektivno posreduje o pregovorima o normalizaciji“, zaključuje Ivanov.

Comments

Pročitaj još