• Početna>
  • Vesti>

Pahor potvrdio: Hteo bih da budem izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine

Foto: Hina / Admir Buljubašić

Bivši predsednik Slovenije Borut Pahor potvrdio je za slovenačku agenciju STA da je zainteresovan za mesto specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine, na kome bi nasledio Miroslava Lajčaka, kome mandat ističe u avgustu.

Slovenački Delo juče je javio da bi bivši predsednik Slovenije mogao da bude novi izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, a Borut Pahor je to danas i potvrdio.

Za agenciju STA rekao je da je zainteresovan da zameni Miroslava Lajčaka.

Prethodno je premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da bezuslovno podržava Pahora u njegovoj kandidaturi za mesto specijalnog predstavnika EU za dijalog i dodao da je zbog toga u proteklih mesec dana vodio brojne bilateralne razgovore sa liderima evropskih zemalja, kao i sa najvišim predstavnicima Evropske unije.

Specijalnog izaslanika, koji se, pored dijaloga Beograda i Prištine, bavi i drugim regionalnim pitanjima na Zapadnom Balkanu, predlaže visoki spoljnopolitički predstavnik EU.

U ovom mandatu to je bio Žozep Borelj, a konačnu odluku donosi Savet EU ili države članice.           

Pahor je poznat po zalaganju da se EU proširi na Zapadni Balkan, ali i po tome što je insistirao na ispunjavanju Briselskih sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

Od 2012. do 2022. godine bio je predsednik Slovenije, a nedavno je sa svojom bivšom šeficom kabineta Aljom Brglez osnovao Institut prijatelja Zapadnog Balkana (FOVB), čiji je cilj da promoviše dijalog, pomirenje, mirno rešavanje otvorenih pitanja, ekonomski razvoj i integraciju zemalja regiona u Evropsku uniju.

Comments

Pročitaj još