• Početna>
  • Vesti>

Priština traži pojašnjenje od EU o ometanju članstva Kosova u SE i zašto ćute

Foto Politika

Vlada koju predvodi Aljbin Kurti javno je zatražila od Evropske unije pojašnjenje o ćutanju povodom kršenja osnovnog sporazuma od strane Srbije.

Osnivanje grupe Beograda za ometanje članstva Kosova u Savetu Evrope, kosovska izvršna vlast smatra kršenjem i slova i duha sporazuma.

Vlada je poručila da EU treba da pokaže zašto ne igra ulogu arbitra između stranaka.

„Ponovno oklevanje Evropske unije da odigra ulogu arbitra, koja joj pripada povodom sporazuma koji smo dogovorili u prestonici Evropske unije, upravo uz posredovanje Evropske unije, najbolje je da razjasni i obrazloži Evropska Unija. U našoj internoj komunikaciji sa posrednikom izrazili smo zabrinutost zbog postupaka Srbije i ćutanja međunarodne zajednice povodom tih akcija“, rekao je portparol Vlade, Perparim Krieziju (Përparim Kryeziu).

Sa druge strane, izvršna vlast je uverena da Srbija neće moći da zaustavi članstvo Kosova u Savetu Evrope.

U odgovoru RTV Dukađini navodi se da Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nastavlja sa intenzivnim angažovanjem na pružanju podrške za uspešno glasanje 16. aprila u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Međutim, jučerašnje oklevanje EU da konstatuje da Srbija krši osnovni sporazum nailazi na kritike upućenih u proces dijaloga.

„Neproglašavanje toga direktno je element licemerja, ali je u krajnjoj instanci signal da oni smatraju da je Kosovo krivo za razvoj događaja i da stoga ne žele da relativizuju kosovsku odgovornost u odnosu na poteškoće koje su se pojavile u dijalogu“, rekao je Miljazim Krasnići (Milazim Krasniqi), univerzitetski profesor.

Krasnići ocenjuje da je dijalog propao i da bi Srbiji trebalo uvesti sankcije.

Sa tim se slaže i analitičar Artan Muhadžiri (Muhaxhiri).

„Trebalo je makar opomenuti, javno kritikovati Srbiju, da ova akcija i ova mobilizacija predsednika Vučića ne prođu u tišini, jer je to direktno kršenje obaveza koje su preuzete u Ohridu. To je veoma loše, ali ne treba zaboraviti da i Kosovo i Srbija imaju odvojene puteve ka EU“, rekao je Artan Muhadžiri, politički analitičar.

Član 4. osnovnog sporazuma postignutog prošle godine kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Portparol EU, Peter Stano, u petak nije direktno odgovorio na pitanje novinara da li Srbija krši sporazum formiranjem tima za sprečavanje članstva Kosova u Savetu Evrope.

Stano je ponovio da će se obe strane suočiti sa „ozbiljnim posledicama“ na putu ka integraciji u EU, ukoliko to ne sprovedu, ali nije govorio konkretno o Srbiji.

Comments

Pročitaj još