• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska: Izjave gospođe Veler podstiču etničku i versku mržnju

Foto: Eparhija raško-prizrenska

Eparhija raško-prizrenska reagovala je saopštenjem povodom najnovijih izjava Eleonore Visoke Veler, koja je u izjavi za RTK Prime govorila o odnosu crkve i lokalni centralnih vlasti Kosova.

“U svom najnovijem intervjuu za Radio-televiziju Kosova, gospođa Eleonora Visoka Veler, kandidat na doktorskim studijama za istorijski menadžment univerziteta Kembridž, iznela je, po ko zna koji put, niz nestinitih i nedobronamernih i jednostranih izjava, koje ne samo da ne doprinose pomirenju etničkih zajednica na Kosovu i Metohiji i zaštiti kulturne baštine, već i dodatno vode eskalaciji etničkih tenzija i ugrožavaju bezbednost verskih objekata SPC”, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije navode da Velerova ne zaslužuje osvrt na svoje izjave, ali smatraju da je reakcija neophodna, jer je, kako su naveli, reč o stavovima koji su „preko albanskih političara na Kosovu“ i „pojedinih medija postali opšteprihvaćen narativ u kontekstu opšte kampanje svega što ima veze sa srpskim narodom i kulturom na ovom prostoru“.

“Gospođa Visoka Veler, inače poreklom sa Kosova, stavila je pod znak pitanja upravljanje imovinom Srpske Pravoslavne Crkve na KiM, čime je, kao lice sa diplomom sa Kembridža, pokazala da ne razume koncept privatne svojine, verskih sloboda i odvojenosti Crkve od državnih institucija kao ključnih postulata savremene demokratije. Ova izjava koja potkopava pravo korišćenja privatne imovine, radi samoodrživosti SPC manastira (poljoprivreda i stočarstvo) reflektuje retrogradnu nameru kosovskih vlasti iz 2015. godine da se sva imovina SPC proglasi „državnom imovinom Kosova“. Kosovske vlasti su tada, pod međunarodnim pritiskom, odustale od ovog zakona koji podseća na komunistička vremena u Albaniji, gde je država zaplenila svu imovinu crkava i verskih zajednica”, navodi se.

Visoka Veler je, u intervjuu za RTK navela da kosovske institucije treba da upravljaju imovinom srpskih manastira i crkava.

Govoreći o odluci Ustavnog suda o imovini manastira Visoki Dečani, ona je rekla da je ta odluka trebalo da bude sprovedena ranije, ali tvrdi i da „problem postoji u upravljanju ovim zemljištem u budućnosti“

“U nasavku intervjua, gospođa Veler plasira i tezu da još nezavršena saborna crkva Hrista Spasa u Prištini zapravo nije crkva, jer, nema istorijski značaj i predstavlja po njoj „nasilje iz 90–tih godina“ i to samo zato što je zidana u vreme Slobodana Miloševića. O toj crkvi su se vodili godinama sporovi, a ona je skrnavljena, od pojedinih prolaznika korišćena kao javni toalet, a trenutno se Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, bez ikakve zakonske osnove, osporava pristup ovom hramu od strane kosovskih institucija, iako vlasništvo zemljišta crkve i sam objekat katastarski i dalje predstavlja imovinu SPC. Ovim stavom Velerova direktno negira imovinska prava SPC i podstiče nasilje nad verskim objektima zlonamernim tvrdnjama, jer je u vreme Miloševića podignuto na hiljade albanskih objekata čija prava niko ne osporava, a vlasti Jugoslavije nisu gradile ovu crkvu već Eparhija raškoprizrenska sa sa vernim narodom, koga je tada pre etničkog čišćenja u gradu Prištini bilo 40.000, a sada svega desetakstarijih lica. Ovakve proizvoljne izjave lica koje svoje nacionalističke stavove iznosi pod okriljem svoje diplome iz Kembridža same po sebigovore o njenom akademskom kredibilitetu”, dodaje se u sapoštenju Eparhije.

U saopštenju Eparhije raško-prizrenske navodi se i da treba pomenuti izjavu Valer da je imovinsko pitanje manastira Visoki Dečani “deo nasleđa srpske okupacije Kosova”, čime se, navodi se u saopštenju, direktno dovodi pod znak pitanja legalnost sudske presude, kao i da se time negira 700 godina istorije manastira.

“Gđa. Veler je poslednjih godina direktno u javnosti negirala ugroženost manastira Visoki Dečani, spomenika sa liste UNESKO svetske kulturne baštine, koji je zbog 4 oružana napada od strane lokalnih albanskih ekstremista, pod stalnom zaštitom mirovnih snaga KFORA i jedini verski objekat pod neprestanom NATO vojnom zaštitom. U tom kontekstu Velerova je na grub način 2021. godine na društvenim mrežama optužila vodeću evropsku organizaciju za zaštitu kulturne baštine EUROPA NOSTRA izjavom da ova organizacija uključenjem manastira Visoki Dečani u listu najugroženijih spomenika u Evropi „podiže tenzije i stvara etničke podele“.

Te iste godine gđa Veler je pokušala nepozvano da se nametne kao učesnik Međunarodne kulturne konferencije u Peći i potom optužila organizatora konferencije organizaciju ILLUCIDARE PLAYGROUND i CULTURAL HERITAGE WITHOUT BORDERS „za cenzuru“ jer joj nije bilo dozvoljeno da nepozvana govori o Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, imajući očigledno u vidu njene jednostrane i nacionalističke stavove o kulturnoj baštini”, stoji u saopštenju.

Iz Eparhije zaključuju da se ovakvi jednostrani i agresivni stavovi koji se šire na javnom inforamtivnom servisu RTK i drugim kosovskim medijima potvrđuju potrebu sveobuhvatne i efikasne zaštite svetinja SPC sa jakim međunarodnim garancijama.

“Iz svega rečenog, može se jasno zaključi da, bez obzira na svoje obrazovanje u oblasti arheologije, gđa. Veler ni profesionalno ni moralno ne predstavlja objektivnog i dobronamernog eksperta za kulturnu baštinu koja je vezana za Srpsku Pravoslavnu Crkvu, i da njeni, nimalo dobronamerni stavovi, duboko ugrožavaju međuetničke i verske odnose na Kosovu i Metohiji i i direktno podstiču etničku i versku mržnju koja je samo u posleratmom periodu od 1999, dovela do uništavanja 150 crkava i manastira SPC na KiM od strane albanskih ekstremista”, zaključuje se u saopštenju Eparhije raško-prizrenske.

Comments

Pročitaj još