• Početna>
  • Vesti>

Bisljimi: Složili smo se sa Lajčakovim predlogom, srpska strana tražila dodatno vreme

Foto: Kim

Kosovo se saglasilo sa predlogom specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka po pitanju dinara, dok je Srbija tražila dodatno vreme, rekao je glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi posle sastanka u Briselu.

Posle predloga EU, srpska strana ponovo nije bila spremna da razmišlja o ovom predlogu i tražili su dodatno vreme. Očekuje se da će naredni sastanak biti održan ponovo za dve nedelje u Briselu.

“Ovaj sastanak nije bio ni poslednji ni prvi za dinar, mislim da je zadnje vreme da se izbegne ova greška u informisanju. Sastanak je za razmatranje o modelima pomoću kojih Srbija može da nastavi da šalje finansijsku podršku kosovskim Srbima, u okviru uredbe CBK”, naveo je Bisljimi.

Dodao je da Uredba CBK-a ne spominje dinar, prema tome nema diskusije o dinaru.

“Ovaj sastanak je zakazan sa idejom da se stranke razmisle, naime, srpska strana je tražila više vremena iz razloga što nisu imala ovlašćenja za odlučivanje. Prošle nedelje im je jasno stavljeno do znanja da se sledeći sastanak može održati samo ako su voljni da iznesu kompromisne ideje”.

Bisljimi je istakao da su i danas dve strane imale velike razlike.

“Dok se sa kosovske strane raspravljalo o opcijama kako srpski građani mogu da dobiju finansijsku podršku od Srbije, srpska strana je radila kao advokat ‘Poštanske banke’ i sve vreme su razgovarali o tome kako da se reguliše licenciranje ove banke, što nije ni nadležnost ni interes uključenih strana”, rekao je Bisljimi.

“Naši predlozi rešenja su od početka bili u okviru Uredbe CBK-a i u skladu sa zakonodavstvom Republike Kosovo, a takođe i predlog EU sa naše strane se smatra konstruktivnim predlogom i u pravom smeru. I ovoga puta srpska strana je odbila saradnju i staviti kao prioritet interes građana, insistirajući na licenciranju nelegalnog subjekta poput ‘Poštanske banke’”, dodao je.

Naglasio je da srpska strana nije bila spremna da razmišlja o Lajčakovim predlogu i tražila je dodatno vreme. Očekuje se da će naredni sastanak biti održan ponovo za dve nedelje u Briselu.

“Pravno na Kosovu ne postoji ‘Poštanska banka’ i jedan od dogovorenih principa je rešenje za obezbeđivanje legitimiteta u celini, tako da nešto što nije legitimno ne može biti deo rešenja. Mislim da je to jasno stavljeno do znanja srpskoj strani i tokom protekle nedelje i danas od g. Lajčaka”, zaključio je on.

Comments

Pročitaj još