• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM i Srpska lista o Kurtijevoj poseti severu: Očigledna provokacija uoči nove runde dijaloga

Foto: Ekonomija onlajn

Kosovski premijer Aljbin Kurti obišao je danas opštine Leposavić i Zubin Potok na severu Kosova. On se najpre u Leposaviću sastao sa aktuelni gradonečelnikom te opštine Ljuljzimom Hetemijem, a potom se uputio ka opštini Zubin Potok.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ove Kurtijeve posete doživljava kao još jedan vid podizanja tenzija na severu Kosova, uoči još jedne runde dijaloga u Briselu, gde bi se on kao glavni srpski pregovarač, sastao sa glavnim albanskim pregovaračem Besnikom Bisljimijem..

“Reč je o novoj pretnji Srbima na severu Kosova i Metohije, potezu kojim Kurti direktno želi da izazove nove tenzije na severu i kojim je pokazao da ga nikakva normalizacija i deeskalacija ne zanimaju” naveo je Petović u saopštenju za javnost.

U nameri da bude jasniji, Petković precizira da “Kurti nema šta da traži na severu Kosova i Metohije” i da tamo ” nije dobrodošao”.

“O kakvoj demonstraciji sile je reč najbolje svedoči činjenica da je ceo Leposavić bio blokiran prilikom njegovog odlaska u zgradu opštine, gde ga je sačekao njegov gaulajter i lažni gradonačelnik. Takođe, činjenica da su sve ulice prazne u Leposaviću i Zubinom Potoku jasno pokazuje da srpski narod pokazuje prezir prema ovoj Kurtijevoj provokaciji” dodaje.

Petković dalje komentariše jake policijske snage koje su ovim povodom primećene na području opština koje je Kurti posetio.

“Kao svaki nezvan gost, Kurti je morao da se okruži silnim policijskim falangama sa dugim cevima koje su ga pratile prilikom odlaska u opštinu Leposavić, koju nasilno i pod terorom vodi Samoopredeljenje, sa manje od 100 osvojenih glasova. Kurtijev potez izazvao je revolt i ogorčenje Srba koji u njemu vide okupatora koji ih svakodnevno maltretira i nad njima sprovodi institucionalno, fizičko i svako drugo nasilje”.

Petković na kraju postavlja pitanje ko je i na koji način odobrio Kurtijevu posetu severu, ko je od međunarodnih predstavnika bio obavešten, da li su Kfor i Euleks asistirali i dali saglasnost za ovu provokaciju.

Srpka lista: Stotinu do zuba naoružanih albanskih specijalaca uznemirilo je Srbe na Kosovu i Metohiji

I iz Srpske liste napominju da je ova poseta koju je pratilo pojačano prisustvo kosovske policije na severu, uznemirilo ovdašnje građanstvo.

“Paradiranje Aljbina Kurtija uz više desetina vozila i stotinu do zuba naoružanih albanskih specijalaca po severu Kosova i Metohije uznemirio je Srbe na Kosovu i Metohiji koji su sa gnušanjem posmatrali ovaj igrokaz. Kurtijev dolazak na sever uz parapolicijske formacije ima za cilj destabilizaciju situacije na terenu i izazivanje tenzija. Više je nego jasno da je svojim dolaskom želeo da isprovocira reakciju srpskog naroda i sebe predstavi kao žrtvu kako bi zaradio još koji politički poen ili glas za predstojeće izbore” smatraju u Srpskoj listi.

Iz ove političke stranke upućuju zahtev nadležnim međunarodnim organizacijama da reaguju na ovu kako je navedeno “očiglednu provokaciju” i da zahtevaju “od svog pulena da prestane da ugnjetava srpski narod, koji je ovog puta pokazao izuzetnu suzdržanost i trpeljivost”.

Comments

Pročitaj još