• Početna>
  • Vesti>

Osmani: Zajednica nije uslov za članstvo u Savetu Evrope

Foto: Fejsbuk( Vjosa Osmani)

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom nije uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Ona je novinarima u Prištini 27. marta rekla da izvestilac za Kosovo Dora Bakojanis preporučuje da Kosovo postane punopravna članica te međunarodne organizacije, kao i da je ispunilo uslove.

“Ako pročitate njeno pismo, posebno 11. član u izveštaju, pojašnjava se da je Zajednica obaveza (Kosova) nakon prijema (u Savet Evrope). Tako da nema govora da je u ovoj fazi osnivanje Zajednice uslov”, rekla je Osmani.

Zajednica opština sa srpskom većinom dogovorena je u okviru dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, a Srbima na Kosovu bi trebalo da pruži veća prava.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa 15. marta rekao da bi Zajednica opština sa srpskom većinom i pitanje eksproprijacije na severu Kosova mogli da budu postavljeni kao dodatni uslovi od nekih članica Saveta Evrope.

Najavljeno je da će Komitet za politiku i demokratiju Saveta Evrope u sredu popodne održati sednicu, na kojoj se očekuje glasanje o izveštaju Dore Bakojanis.

U međuvremenu je na zahtev Vlade Kosova, manastiru Visoki Dečani 20. marta vraćeno 24 hektara zemlje i šume na osnovu odluke Ustavnog suda iz 2016.

To pitanje moglo bi biti odlučujuće za zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, tokom Parlamentarne skupštine te institucije koja će se održati u aprilu.

Kosovske vlasti godinama su odbijale da manastiru Visoki Dečani dozvole da u katastar upiše 24 hektara zemlje i šume jer su smatrali da ta imovina pripada društvenim preduzećima Apiko i Ilirija, te da nikada nije pripadala manastiru.

Kosovski premijer Aljbin Kurti naveo je da se stav Vlade prema “ovoj nikad štetnijoj odluci” neće promeniti, ali da, s druge strane, nema sumnje da članstvo Kosova u Savetu Evrope “ne bi bila samo istorijska pobeda već i gigantski korak” da Kosovo prizna pet članica Evropske unije koje to nisu uradile.

Predsednica Vjosa Osmani navela je da su kosovske institucije posvećene lobiranju za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Comments

Pročitaj još