• Početna>
  • Vesti>

Kosovo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a; Vučić: “Teške su to sankcije, u kojima su stepenik više nego što su bili”

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komentarišući status Kosova kao pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO, da se sve to dešava dok je Priština pod sankcijama.

„Sankcije u kojima im daju viznu liberalizaciju, pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, to je stepenik više nego što su bili, članstvo u Savetu Evrope… Teške su te sankcije“, rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska fabrike „Borbeni složeni sistemi“ u Krušumliji.

Evropska unija uvela u junu prošle godine sankcije protiv Prištine zbog nepreduzimanja mera za smirivanje situacije na severu Kosova i Metohije.

Prema Vučićevoj oceni, to pokazuje „da su sve vreme radili zajedno, kao uigran tim“, odnosno da su „samo glumili dobrog i lošeg policajca“.

Govoreći o tome što je Priština dobila status pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO na 25. godišnjicu agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, on je ocenio da „oni vole to na ovakve datume“.

„Zato su one naše bednike naterali da isporuče Miloševića na Vidovdan, zato su danas doneli odluku o Prištini kao pridruženom članu Parlamentarne skupštine NATO-a, zato će opet da izaberu neki poseban dan kada će da ih prime u Savet Evrope“, naveo je Vučić.

Maćedonci pozdravio odluku Parlamentarne skupštine

Ministar odbrane Kosova Ejup Maćedonci pozdravio je danas odluku Parlamentarne skupštine NATO-a da Kosovo dobije status pridruženog člana te skupštine i ocenio da je to veliki korak za bezbednost.

„Stalni komitet Parlamentarne skupštine NATO odlučio je danas da unapredi skupštinu Kosova od parlamentarnog posmatrača za pridruženog člana. Ovo je veliki korak napred za bezbednost i prosperitet Kosova i regiona“, napisao je on na platformi Iks.

On je na 25 godišnjicu od početka NATO napada napisao da ova godišnjica predstavlja „novo poglavlje unapređenje statusa Kosova u severnoatlanskoj alijansi“.

Ministar je naveo da intervencija NATO-a od 24. marta 1999. godine bio jedini oblik koji je mogao da okonča etničko čišćenje Kosova, zaustavi ubijanje dece, žena, muškaraca i staraca, sistematsko nasilje, progone, paljenja i prisilno proterivanja stanovnika Kosova od strane vojnih i policijskih snaga bivše SRJ.

„Stoga je 24. mart usklađivanje ne samo sa narodom Kosova već i slaganje sa pravom stranom ljudske istorije kao akcija podrške vrednostima zapadne civilizacije, mira, slobode i demokratije“, rekao je Maćedonci.

Prema njegovim rečima, dok se danas NATO bombardovanja sećamo kao „najpravednije akcije ovog moćnog vojnog saveza, srpska država nastavlja da krivi NATO i opravdava Miloševićeve genocidne akcije“.

„To mnogo govori o istom mentalitetu koji i dalje postoji među vladarima Srbije“, dodao je on.

Comments

Pročitaj još