• Početna>
  • Vesti>

Ekonomsko-trgovinska škola uspešno predstavljena na Sajmu virtuelnih preduzeća u Sloveniji

Foto: TV Most

U Sloveniji je protekle nedelje održan Međunarodni sajam virtuelnih preduzeća. Deo ovog velikog događaja bila je i Ekonomsko-trgovinska škola iz Kosovske Mitrovice.

Za razliku od sajma koji prošle godine održan u Pirotu, sada je predstavljanje preduzeća bilo zahtevnije, istakao je prof.  Dejan Živković, gostujući u Jutarnjem program TV Most. Posebno je ponosan na svoje učenike koji su uspeli da pomere granice i da u Sloveniji gde je konkurencija bila veća pokupe samo pozitivne komentare.

“Potrudili smo se da na najbolji mogući način prikažemo ono čime se bavimo, šta deca rade u našoj školi i da predstavimo naše preduzeće. Tu su bili i poslovni sastanci sa drugim virtuelnim preduzećima iz Slovenije i drugih država i uspeli smo da ostvarimo cilj”, kaže Živković.

Za učenice Sandru Jokić i Saru Zuvić sajam u Sloveniji bio je prilika da unaprede svoja znanja i steknu nove prijatelje.

“Jako sam zadovoljna našim izgedom štanda, idejom, poslovanjem”, kaže Sandra.

“Bilo je preveliko i predobro iskustvo, upoznali smo nove prijatelje, razmenili ideje.”, dodaje Sara.

Navodi da su preduzeće osnovali u drugoj godini srednje škole.

”Svi su imali priliku da iskažu ideje i opredelili smo se za organsku kozmetiku. Na našoj teritoriji ima baš malo preduzeća koja se bave prirodnom kozmetikom i to nam je bila originalna ideja”.

Do kraja srednje škole deli ih par meseci, a kako kažu, školovanje će nastaviti u istom duhu. Obe planiraju da upišu Ekonomski fakultet na Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Profesor Živković naglašava da trenutno ima negde oko 400 preduzeća na samoj teritoriji Srbije i sva ta preduzeća su umrežena i posluju u tom virtuelnom svetu.

“Sve ono što je neophodno da neko preduzeće radi u stvarnom svetu to zapravo rade đaci u našoj školi, od osnivanja do kasnije prezentovanja preduzeća, vođenja računovodstvenih knjiga, marketinga uz korišćenje softvera, kompjutera, Sve se zasniva na tome da su oni ti koji donose odluke i kasnije sa završetkom srednje škole opet imaju dosta iskustva i stečenog znanja i to lakše mogu da primene u daljem toku života i studiranja”, rekao je Živković.

Comments

Pročitaj još