• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Na Svetski dan poezije predstavljen zbornik mladih pisaca sa Kosova

Povodom obeležavanja Svetskog dana poezije u Domu kulture Gračanica održana je promociju zbornika „Od srca do srca, Mladi pisci Kosova i Metohije“.Ovaj događaj je imao za cilj promovisanje čitanja, pisanja i objavljivanja poezije, ističući značaj mladih pesnika kao nosilaca srpske kulture na Kosovu.

Cilj ove promocije je da se mladim ljudima koji stvaraju književna dela pruži podrška i da njihova poezija bude vidljiva u svetu književnosti.

Zbornik „Od srca do srca, Mladi pisci Kosova i Metohije“ predstavlja ne samo književni rad već i odraz duha vremena i snagu koja nas pokreće, navedeno je na promociji.

Književni kritičar Žarko Milenković naveo je da su mladi pesnici potvrda da srpska kultura na Kosovu i dalje živi.

“Sve je lepo, imam i srednjovekovne crkve, ali ako nemamo ovakve ljude koju će tim crkvama na svetom prostoru da daju život, onda je to samo jedan lep pejzaž i nasloženo kamenje. S toga mi je zaista drago da ovako pozdravim i čestitam ovim mladim ljudima na ovom zborniku koji je negde njihov ulazak u svet književnosti i poezije, i da izrazim svoju nadu da će oni brzo imati i svoje samostalne žbirke poezije”, rekao je on.

Milenković se zahvalio i priređivaču zbornika Ljubici Vucić koja je, prema njegovim rečima, koordinirala sa ljudima i u program potage za mladim i talentovanim piscima sve lepo organizvala.

Mladi autori koji su kazivali svoje stihove zahvalili su se organizatorima na prilici da se predstave publici.

U zborniku se nalaze pesme Behara Maksutija (Gora), Miloša Filića (Kosovska Kamenica), Stefana Filipovića (Preoce), Milice Ilić (Gračanica), Anabele Andrić (Plemetina), Anastasije Kostić (Gračanica) i Aleksandra Mihajlovića (Zvečan).

Svetski dan poezije ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine. Svrha ovog dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i poezije u školstvu širom sveta; ali i ”davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”.

Comments

Pročitaj još