• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Brzo ćemo rešiti sve probleme koje građani mogu da imaju u vezi sa dinarom

Foto: Kim

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će sve probleme koje Srbi mogu imati u vezi sa regulativom Centralne banke Kosova, koja zabranjuje korišćenje srpskog dinara u gotovinskom plaćanju, kosovska vlada brzo rešiti.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao da od današnjeg sastanka glavnih pregovarača u Briselu u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine očekuje konkretne stvari.

Odbio je da govori o mogućim predlozima za rešavanje situacije, jer bi, prema njegovim rečima, pregovaračka pozicija Kosova bila narušena ukoliko se oni prerano otkriju.

Dodaje da proces i dalje traje i da „nema predloga koje smo prihvatili, a koji su u suprotnosti sa novom uredbom Centralne banke Kosova“.

„Ali, moram da kažem da nije reč o dinaru, u pitanju je Centralna banka Kosova, nezavisna institucija naše republike. Dakle, nije pitanje da li imate dinar ili nemate, već da li CBK treba da bude nezavisna institucija ili ne. Smatram da tako treba i to je naša ustavna i zakonska obaveza. Dinar na Kosovu nije zabranjen, ali Ustav u Članu 11. kaže da može biti samo jedna valuta kao sredstvo plaćanja i to mora biti evro“, kazao je Aljbin Kurti.

Takođe nije odgovorio konkretno na pitanje o izjavi predsednice Vjose Osmani o tome da postoji saglasnost za jedan deo dogovora o dinaru.

„Nijedan Srbin ne kaže il’ dinar, il’ ništa“

Rekao je da posle današnjeg sastanka biti nešto konkretno „u smislu normalizacije odnosa Kosova i Srbije jer se sastanci, kako na nivou glavnih pregovarača tako i na visokom nivou koji se održavaju u Briselu, odvijaju upravo u tu svrhu“.

Naveo je da će kao u slučaju pomoći koju Kosovo daje za Preševsku dolinu i u slučaju Srbije isto događati i kada su u pitanju kosovski Srbi, odnosno da će sve ići uplatama preko CBK.

„Da, tako će se desiti i tako se već dešava jer imamo preko 33.000 tekućih računa kosovskih Srba na koje dobijaju evre iz republičkog budžeta kao socijalnu pomoć, kao penziju, dečiji dodatak i tekuće račune majki i tako dalje. I do danas nemamo nijednog Srbina koji je rekao ‘odbijam evro’. Ne postoji. Dakle, nijedan Srbin ne kaže il’ dinar, il’ ništa“.

Ocenjuje da bi odgovor na pismo guvernera CBK od strane NBS mogao da otkloni svaku nejasnoću.

Ne govoreći konkretno o predlozima Eskobara i drugih Kurti je rekao „kako oni stalno daju predloge“.

„Nije rečeno da ću njihove predloge javno iznositi u svojstvu portparola ambasada. Ne mogu da radim taj posao. Kažem vam da smo dostavili pismo Narodnoj banci Srbije od guvernera, koji u ovom slučaju sve nas predstavlja kao građane republike, vas kao novinare, mene kao premijera, i čekamo odgovor sa druge strane. Što se tiče opcija koje su dali Amerikanci, Nemci i drugi, smatram da treba da govore za sebe“, kazao je kosovski premijer.

Upitan kako odgovara na kritike međunarodnog faktora koji kaže da Srbima koji žive na Kosovu nije dato dovoljno vremena da se prilagode, odnosno sa prelaska sa korišćenja dinara na evro, Kurti kaže da od 1999. godine Kosovo kao sredstvo plaćanja koristi nemačku marku, od 2002 godine evro.

„Verujem da su dve decenije dovoljne“

„Ako više od dve decenije nisu bile dovoljne, a verujem da jesu, onda za svaku eventualnu brigu postoje tri dodatna meseca Centralne banke Kosova sa tih deset koraka, koje je predvidela“, kaže Kurti.

Prema njemu ceo problem zapravo nije evro-dinar, već transparentnost ili netransparentnost, zvanični bankarski i nebankarski finansijski kanali ili džakovi sa dinarima.

„Žele ovo drugo, jer je politički pluralizam na Kosovu među srpskom zajednicom ugušen novcem koji dolazi iz Beograda. Novac u kešu ne možemo da dozvolimo. Dakle, dinar koji je u džakovima stizao na Kosovo više ne dolazi, a Beograd ne muči to što Srbi ne mogu da koriste evro, već što ne mogu da šalju dinare. Pogledajte samo intervjue predsednika Srbije ili tamošnjih ministara vlade“, kaže on.

Comments

Pročitaj još