• Početna>
  • Vesti>

Nedelja sećanja “Pogrom – Nagrađeni zločin” u Domu kulture Gračanica

Foto: Dom kulture Gračanica

Povodom dvadeset godina od Pogroma na Kosovu i Metohiji, Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština, organizuju centralno obeležavanje ovog tragičnog događaja programom: „Pogrom – Nagrađeni zločin“.

Kako je saopšteno iz Doma kulture Gračanica, program je koncipiran kao svojevrsna nedelja sećanja na Pogrom u okviru koje će se kroz izložbe fotografija i umetničkih slika, tribinu, projekciju filma, otkrivanje spomen ploče žrtvama i svečanu akademiju, sagledati razmere stradanja kojim su Srbi i njihova imovina bili izloženi uništavanju.

Drugi u nizu događaja je izložba slika sa likovne kolonije “Jesen u Prizrenu 2023” koja podstiče obnovu uništenog kulturnog i duhovnog blaga, fresaka, ikona, slika, knjiga i biblioteka, škola, grobalja, urbanih celina i nematerijalne baštine. Likovna kolonija se već devet godina organizuje u Prizrenu, u manastiru Svetih Arhangela. I ove godine su istaknuti slikari: Miljana Drašković, Nevena Kostić, Marija Stanojlović, Teodora Rakidžić, Ivan Galjak, Šandor Šlajf i Milan Đurić, ostavili vredna umetnička dela inspirisana obnovom, Prizrenom, Svetim Arhangelima i njegovim nasleđem, kulturom i duhovnom istorijom Kosova i Metohije.

Izložba će biti otvorena u sredu, 13. marta 2024. godine u 19 časova u Galeriji Doma kulture.

Pokrovitelji kolonije i izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.

Comments

Pročitaj još