• Početna>
  • Vesti>

Penzionerka Dubravka Radović: Lekovi, sad i struja, a dinara nema… Sine moj, pa kako ću?

Foto: Radio Mitrovica sever

Penzioneri i primaoci socijalnih davanja su kategorije stanovništva koje su najviše pogođene ukidanjem dinarskog platnog prometa na Kosovu.

Dubravka Radović iz Kosovske Mitrovice ima 90 godina. Pamti dva rata i kaže da od tada do danas, ovako teško nije bilo.

„Ja sam jedan od penzionera koji penziju primaju na kućnu adresu. Ostala sam tako jer mi je poštar donosi uredno… Ja sam ipak stara. Sad vidim da to i nije baš najbolje. Trebalo je da ovlastim nekog od dece. Ali evo vidim i moja komšinica stajala je juče u redu dva sata i na kraju je uzela 5000 dinara” kaže Dubravka.

Podseća da već godinama redovnu terapiju ne može da dobije na recept, da joj zbog godina nije baš komotno da putuje do Raške kako bi podigla svoje sledovanje. Ako deca ne idu nekim poslom u centralnu Srbiju, lekove kupuje, ako ih uopšte nađe u ovdašnjim apotekama.

“Sine moj, ja samo za lekove dajem toliko (5.000 dinara), a evo juče mi stogao i račun za struju. Tamo piše da platim do 10. marta. Pa kako ću? I ako daju penziju, pitanje je, kako da platim?”

Foto: Radio Mitrovica sever, račun za utrošenu električnu energiju

Dubravka kaže da joj je sin doneo lekove pre nekoliko dana, jer je poslom bio u Kraljevu.

„Hvala Gospodu, tu su mi deca i unuci. Oni su blizu, a šta će oni koji nemaju nikoga. Ima starih i bolesnih pa i nepokretnih“, pita se Dubravka.

Kaže, pamte njene generacije mnoga teška vremena koja ne priliče savremenom društvu.

“Bilo je sirotinje i nemanja, pamtimo vreme kad smo jedan hleb delili na deset delova ali nije više to vreme. Valjda ova deca treba da idu napred i da se još koji dan brinu o nama starima i nemoćnima”, priča nam baka Dubravka koja je na pragu desete decenije.

Kao živi svedok teške istorije koja je ove prostore obeležila tokom XX veka, Dubravka prekoreva odgovorne, ali ostavlja mesto nadi da će se stvari promeniti nabolje.

“Ovo je strašno, niko se ne pita i ne obraća pažnju koliko dugo mi bolesni ne možemo da podižemo lekove na recept ovde na Kosovu. I mi smo radili, plaćali doprinose da sutra možemo da imamo mirnu starost. Ništa ovo ne valja, život ovde je veliki izazov za one koji su ostali. Nadamo se da će nešto da se promeni, da će neko da se urazumi, da će neko da se uozbilji i da će na kraju ovaj narod ostati da živi na svojoj dedovini“, rekla nam je na kraju razgovora Dubravka.

Ukidanje dinara poremetilo je svakodnevni život i mlađih. Plate koje se isplaćuju iz centralne Srbije, kao i socijalna davanja, nemoguće je podići u celosti, jer od kako je odluka o ukidanju dinara stupila na snagu, zabranjen je i unos dinara na područje Kosova. Filijala Banke Poštanska štedionica u Kosovskoj Mitrovici zbog toga dinare isplaćuje “štedljivo”, 10.000 po čoveku, dok je u zvečanskoj filijali, od jutros ovaj iznos smanjen na 5.000. To je razlog velikih gužvi ispred filijala ove banke u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još