• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Put Priština-Mitrovica, deo širih regionalnih veza

Foto: Kabinet kosovskog premijera

Povodom početka radova u segmentu Velika Reka, koji ima dužinu od 9,78 km, premijer Kosova Aljbin Kurti u pratnji ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Ljiburn Aljiua, posmatrao je jutros iz bliza rad na projektu “Proširenje nacionalnog puta M2”, puta Priština – Mitrovica.

“Poznato je da ovaj deo ima veoma veliku gustinu saobraćaja i to je dobra vest za sve građane Prištine, Mitrovice, ali i šire od toga, jer ovo postaje deo mnogo većih i širih regionalnih veza“, rekao je on.

Kako piše u saopštenju iz Kabineta premijera, nakon ispunjenja svih obaveza u vezi sa isplatom eksproprisane imovine za potrebe projekta, kako je rekao i ministar Aljiu, građevinski radovi na segmentu koji povezuje koridore i autoputeve podrazumevaju proširenje postojeće saobraćajnice transformacijom iz dvotračne kolovozne trake na putu sa dva odvojena smera, svaka sa po dve trake širine 3,75 metara, i pomoćne kolovozne trake širine 2 metra, kao i drugi infrastrukturni objekti.

„Izuzetno smo zainteresovani da imamo nadzor, da radimo kvalitetno i da se uradi u roku. Prvo ćemo obratiti pažnju na segment do Vučitrna, koji je odgovoran za što pre rešavanje saobraćajnog problema, poštovaćemo standarde i specifikacije koje zahteva projekat“, nastavio je ministar Aliu.

Sa ugovorenom vrednošću od 25 miliona evra, ovaj projekat se finansira zaduživanjem OPEK fonda za međunarodni razvoj (OPEC fond) uz sufinansiranje sa Saudijskim fondom za razvoj (Saudi Fund for Development SFD).

„Sada sa našom Vladom imamo mnogo priprema, detaljnih planova. Dakle, radovi se odvijaju redovno po procedurama, po zakonu, uz nadzor, i to brzinom u kojoj sigurno neće izostati naše zalaganje, naša posvećenost, ali i nadzor ovih kompanija kao privrednih operatera koji izvode radove“, zaključio je premijer Kurti.

Za ovaj projekat, ekonomski operater je konzorcijum “JV HYDROSTROY JSC SOFIA & ESKAVATORI LLC” iz Bugarske i Kosova. Takođe, na poslovima nadzora u ovom segmentu angažovana je kompanija “IC Consulenten” iz Austrije, koja obavlja ulogu nezavisnog inženjera za nadzor nad izvođenjem radova.

Ovaj put je deo TEN-T mreže, ruta 6A koja povezuje Koridor VIII u Severnoj Makedoniji (Skoplje) preko Prištine sa rutom 4 u istočnom delu Crne Gore, zaključuje se u saopštenju.

Comments

Pročitaj još